ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Учебната година в Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски" бе тържествено открита

14 септември 2013 19:52, СДС
Паметна снимка

Днес Православната църква чества празника Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен, наречен още Кръстовден. По традиция в този ден тържествено се открива новата учебна година в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

И тази година тя започна с архиерейска св. Литургия, която по решение на Св. Синод на БПЦ бе оглавена от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Заедно с епископа съслужиха архимандрит Калист, протосингел на Сливенска митрополия, йеромонах Стилиян - игумен на Бистришкия манастир “Св. Петка”, ефимериите на Семинарията - свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, свещеник Лъчезар Вълков и дякон Васил Танев.

Семинаристи, преподаватели, възпитатели, служителите в Семинарията, както и много родители и богомолци бяха изпълнили семинарската църква „Св. Йоан Рилски”.

Богослужбата бе огласена от източноцърковни песнопения на сборна певческа група на семинаристите, които под ръководството на преподавателите г-н Любомир Игнатов и г-н Тодор Костов допринесоха за тържествеността на празника.

В този ден непосредствено преди началото на литургията със специално последование се изнася св. кръст от олтара и като се издига в четирите посоки на света, стократно се произнася кратката молитва „Господи, помилуй!“. Епископ Тихон, последван от служащите духовници, понесе изящно изработения дървен кръст, който се съхранява в семинарския храм и в който е поставена малка частица от самия Животворящ Кръст Господен, и след като го издигна според традицията, го постави за поклонение на вярващите.

По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе възпитаникът на Софийската духовна семинария и вече петокурсник Иван Тупаров.

В края на св. Литургия Негово Преосвещенство еп. Тихон поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и от името на Св. Синод на БПЦ ректора, преподавателите, семинаристите и им пожела да бъдат бодри и търпеливи.

Епископ Тихон припомни за своите години в Семинарията и колко трудно е за всеки новопостъпил да се приобщи към духовното училище, да научи новата нотна (невмена) система, новата азбука (славянска и гръцка), да привикне към новия пансионски ред.

„Съветвам ви да не губите своето време в духовното училище, защото то бързо минава и пропуските трудно се компенсират“ - каза още владиката. Той пожела учениците бързо да преодолеят смущенията, които новият режим и новата обстановка носят и да почнат да трупат от онова, което се нарича духовен опит. “Няма да осъзнаете как сте го натрупали бавно, леко но и много сигурно и с него ще вървите към нашия Господ Иисус Христос. Някои от вас след години ще осъзнаят, че това не е само училище, което готви свещеници, а тук е едно училище за живота, в което можете да научите как трябва да се отнасяме един с друг и ще разберете, че това липсва на нашето общество. Как да се отнасяме един с друг, как да пазим достойнството на другия и всеки да бъде оценен според способностите си, но на това място, което ги има. Отдайте всекиму онова, което е заслужил, никой път не презирайте някого, който е около вас, защото който презира - ще бъде презиран и от другите!“ - пастирски посъветва еп. Тихон.

Архиереят похвали г-н Костадинов за това, че полага всички усилия да обгрижва Софийската семинария, и му пожела много търпение, защото то е нужно при обучението на ученици.

Към семинарските учители той изрази своето дълбоко уважение за работата им и искрено им благодари за всички техни усилия.

От своя страна, и.д. ректорът Димитър Костадинов благодари на владиката за служението му и отправи пожелания към учениците да напредват в богословието, да надграждат знания, а на завършващия юбилеен випуск - успешно дипломиране.

С многолетствие за празнуващите този празник завърши тържествената богослужба, след което по традиция, с лития всички присъстващи се отправиха към фиалата, в двора на Семинарията, където беше отслужен празничен водосвет за добър успех в настоящата учебна година.

Така учебната 2013/2014 година бе тържествено открита в Софийската духовна семинария. През тази година в нея ще се обучават 18 ученици в петгодишния редовен курс на обучение, сред които и етнически българи от други съседни страни, и 40 курсисти в двугодишния паралелен курс на обучение.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на епископаПосрещане на епископа Посрещане на епископа Посрещане на епископа Посрещане на епископаПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияИзнасяне на св. кръстИзнасяне на св. кръстИзнасяне на св. кръстИзнасяне на св. кръстИзнасяне на св. кръстИзнасяне на св. кръстИзнасяне на св. кръстИзнасяне на св. кръстИзнасяне на св. кръстНачало на св. ЛитургияПразник в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияНа певницата Кръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияНа певницатаКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияПреподавателската семинарска колегияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияУчителската колегия
« предишна новинаследваща новина »