ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в катедралата „Св. Неделя“ с молитвеното участие на учениците от Софийската семинария

15 септември 2013 19:10, Софийска митрополия
Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"

В неделния ден, 15 септември, неделята след Въздвижение на св. Кръст, когато по традиция започва учебната година в основните и средните училища в България, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе предстоявана с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с епископа край светия престол застанаха храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Тоско Казакин и протойерей Николай Цурев, свещеник Божидар Маринов - ефимерий на Софийската духовна семинария, свещеник Дамян Друмев от храм „Св. пророк Илия“ в кв. „Княжево“, дякон д-р Петър Симеонов и дякон Васил Танев.

В днешния ден сред многобройните миряни в храма бяха и всички възпитаници на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ заедно със своите преподаватели и възпитатели, които вчера – на Кръстовден, тържествено откриха новата учебна година.

Проповед за днес четеното евангелие произнесе протойерей Николай Цурев.

В края на богослужението Негово Преосвещенство еп. Йоан като припомни смисъла на литургийното евангелие, което казва: „Който иска да върви след Мене, нека вземе кръста си и Ме последва“, обяви реализираната инициатива на Софийската семинария – поставяне на РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА по повод 110 години от основаването на средното духовно училище пред сградата на Богословския факултет. Той представи накратко историческия път на Софийската семинария, основните дарители, достойните архиереи и изявени преподаватели, дали своя принос за развитието на просвещението в духовното училище.

Владиката благодари на всички семинарски преподаватели и духовници, които се трудят в Софийската духовна семинария, и изрази надеждата и занапред възпитаниците й да се реализират в лоното на светата Църква. Той пожела на всички здраве, а на учениците повече упорство във всяко отношение: “Духа не угасяйте! - каза еп. Йоан и продължи - Няма да мине много време и ще разберете, че пътят към Семинарията ще ви стане много скъп и това, което ще научите, ще остане до края на вашия живот. Бог да помага! И Честният Кръст на помощ със своето благодатно осенение!“ - благослови викарият.

След богослужбата, стройно подредени, семинаристите заедно с духовниците се отправиха в литийно шествие към сградата на Богословския факултет, където вече бе подредена изложбата по повод 110 години от основаването на средното духовно училище и където се очакваше официалното й откриване.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св.Неделя"
« предишна новинаследваща новина »