ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес бе открита РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА по повод 110 години от основаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”

15 септември 2013 19:11, СДС
Лития

Днес, 15 септември, пред сградата на Богословския факултет на пл. „Света Неделя“ бе открита РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА по повод 110 години от основаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

В официалното откриване, което бе направено след отслужването на архиерейска св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, взеха участие Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, проф. д-р Божидар Андонов, официален представител от Богословския факултет на Софийския университет, г-жа Ваня Станчева, официален представител на Регионалния инспекторат по образование-София, и др.

След като вчера на Кръстовден тържествено бе открита новата учебна година в Софийската семинария, днес на откриването на изложбата присъстваха всички възпитаници на духовната ни школа, заедно със своите преподаватели и възпитатели. Към тях се присъединиха много гости, след които деканът на БФ - доц. д-р Александър Омарчевски, и граждани.

Поздравително слово отправи първо Знеполският еп. Йоан, който изказа благопожелания от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод откриването на Ретроспективната изложба, посветена на 110-годишнината от основаването на Софийската духовна семинария.

„Това събитие е свързано с живата памет и духовно–молитвената връзка днес и сега на всички нас, живущи и служащи на светия олтар, за онова, което е било 110 години назад в основаването на нашето средно духовно училище - духовния разсадник, от който са произлезли като плодовити клони много човеци, отдали живота и способностите си на св. Църква и в име Господне… Днес произнесохме молитви за упокоение на всички дарители, ректори и спомоществователи - техните имена са известни и те остават написани със златни букви в църковната история. Но ние се молим днес за просперитета на това учебно заведение, за добрия успех на всички преподаватели и учащи се в една активна и топла връзка с Църквата и църковно-богослужебния живот. Негово Светейшество ви пожелава добър успех в новата учебна година. Нека да помним онова, което е било и стъпвайки на неговото достойнство, да градим настоящето си и нашия поглед да бъде насочен напред, защото, казват светите отци, че неслучайно Бог е сътворил човека и е поставил очите му отпред, а не отзад, защото той е призован да гледа напред и нагоре!“ – каза в словото си владиката.

С кратко слово се обърна и и.д. ректорът на Семинарията г-н Димитър Костадинов, който представи изложбата с нейните уникални фотоси, поставени в 20 пълноцветни табла, които проследяват възникването на книжовните средища у нас; развитието на духовното образование в Лясковец и Самоков и преместването на средната духовна школа в София; подемът през 19-и век и трудностите, с които се налага да се справи Семинарията през войните и по време на социализма, както и развитието на училището в наши дни.

Той прочете поздравителен адрес от името на г-жа Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование, по случай новата 2013/2014 учебна година.

От името на ръководството на Богословския факултет приветствие поднесе проф. д-р Божидар Андонов. В своето обръщение той се обърна към семинаристите и каза: „Нашето общество има нужда от вас! Надяваме се да дойдете при нас в Богословския факултет и чрез надграждащото обучение да станете достойни пастири, достойни ръководители на милата ни Църква. Бъдете достойни разсадници на словото Божие! Българската православна църква и богословието ни имат нужда от вас! На многая и благая лета, скъпи семинаристи!“

След поздравителните слова изложбата бе официално открита. Еп. Йоан, духовниците, семинаристите и гостите започнаха да разглеждат изложбата, в която са поставени над 200 снимки, документи и архивни материали от Семинарията, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Централния държавен архив, както и лични архиви на бивши семинаристи.

РЕТРОСПЕКТИВНАТА ИЗЛОЖБА по повод 110 години от основаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” ще остане 14 дни пред сградата на БФ и гражданите ще имат възможност да я видят.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

ЛитияЛития Откриване на изложбатаОткриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбатаИзложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата Откриване на изложбата
« предишна новинаследваща новина »