ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“

17 септември 2013 11:18, Софийска митрополия
Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“

На 14 септември Българската православна църква чества Въздвижението на Честния Кръст Господен, намерен от царица Елена в Йерусалим през 326 г.

Митрополитската катедрала „Св. Неделя” се изпълни с вярващи, дошли да се поклонят на Кръста Господен, който бе изнесен на празничното бдение в навечерието на Кръстовден.

Празничната св. Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовото духовенство – ставр. свещеноик. Мина Минчев, председател на храма, ставроф. свещеноик. Антон Вълчанов, ставроф. свещеноик. Христоско Казакин, протойерей Николай Цурев, дякон д-р Петър Симеонов.

С поучително и вълнуващо слово за символа на Христовия Кръст към вярващия народ се обърна Негово Преосвещенство епископ Йоан: „Кресту Твоему покланяемся, Владико, и святое воскресение Твое славим.

Обични в Господа, братя и сестри!

Днес е Въздвижението на Честния Кръст Господен и Кръстовден. Момент за поклонение пред Честния Кръст, явяващ се всъщност един световен Жертвеник, на който бе разпнат нашият Спасител Господ Иисус Христос! Агнецът Божий проля Своята кръв за целия човешки род, за да омилостиви любещия Бог Отец. Всъщност най-краткото определение за Кръста дава св. Йоан Богослов, като го нарича ключ към рая”.

В проповедта си епископ Йоан постави акцент върху личния кръст, който всеки от нас носи в живота си, изразяващ се в „онази духовна борба, която всеки преживява в надмощието на света над самия себе си, в онези скърби и страдания, които човек неминуемо преживява в своя живот, и които са твърде много повече от радостите в него. „Своят кръст” – всъщност е онова, което носи човек като греховност, с която трябва да се борим и всеки човек трябва по призива на Спасителя – вземайки кръста си, да се отрече от себе си и този, своя си кръст, да преобрази в Христов кръст!”- каза в словото си владиката.

В края на богослужението, след многолетствието, епископ Йоан благодари на храмовото свещенство и на всички, които взеха участие в богослужението, като специално отличи диригента на хора проф. Мирослав Попсавов като „забележителен специалист в теорията, музиката и хоровото дирижиране”. "Винаги, когато и да сме служили, съм усещал неговата диригентска палка!”- каза владиката, като благодари "и на г-н Георги Миков, помощниците и на всички, които се трудят в този състав”.

Негово Преосвещенство лично причасти мнозината, подготвили се да приемат Светите Тайни на този голям празник.

 

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“
« предишна новинаследваща новина »