ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен водосвет за Деня на град София

18 септември 2013 15:09, Софийска митрополия
Водосвет по случай празника на София

На 17 септември, когато почитаме паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, отбелязваме Деня на град София. Градът е обявен за столица на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов. През вековете градът се е наричал Сердика, Сердерикон, Средец и Триадица, а през 14 в. е наречен София - от името на катедралната (тогава) църква „Света София“.

По традиция в този ден се извършва празничен водосвет на площада пред храма и с тържествена церемония се издига знамето на София, на което е изписан девизът на столицата: “Расте, но не старее“.

След като бе отслужена архиерейска св. Литургия в древния храм, софийското духовенство, водено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се отправи в литийно шествие към мястото, определено за празничния водосвет.

На площада пред храма вече ги очакваше голямо множество държавни и официални лица. Сред тях бяха председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министри, депутати, общински съветници и служители, и др.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул, съставен от представителни части на сухоземните войски, след което бе отслужен водосвет, предстояван от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В края на чинопоследованието Знеполският епископ се обърна към присъстващите с празнично слово, в което им преподаде призива на Негово Светейшество - да пазим нашия столичен град, окриляни от Божията Премъдрост, и с вярата, надеждата и любовта си да бъдем достойни нейни чада. Краткото си слово той завърши с думите на приснопаметния професор Марин Дринов, който казва: „Човек не живее сам за себе си на този свят, но като разумно и нравствено същество е призван да се труди за общото благо, за полза на народа си!“

В словото си кметът на столицата Йорданка Фандъкова отбеляза, че тази година 17 септември идва като знак не само на вярата, надеждата и любовта, но преди всичко на мъдростта, която ни прави общност. Тя посочи, че всеки си има своето специално място тук, което е дълбоко в сърцето му. По думите й голямото предизвикателство, на което трябва да отговори Столичната община, е да превърне всяко лично преживяване в любов и грижа към града. Г-жа Фандъкова отбеляза, че най-силната страна на София са нейните граждани с техните способности.

С тържествена церемония бе издигнато знамето на София под звуците на националния химн, след което държавните лица получиха първосветителско благословение и благопожелания лично от Българския патриарх Неофит.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Литийно шествие Литийно шествиеЛитийно шествие Литийно шествие Литийно шествие Знамето на гр. СофияНегово Светейшество патриарх НеофитВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияНегово Светейшество патриарх Неофит Водосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на СофияВодосвет по случай празника на София
« предишна новинаследваща новина »