ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гости на Петнадесетата Седмица на православната книга във Варна

18 септември 2013 11:42, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска митрополия

Свeщеник Вадим Леонов завършва Техническия университет в Будапеща и Московския металообработващ институт. След това завършва Московската духовна семинария и Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Светоотеческото учение за човешката природа на нашия Господ Иисус Христос". През 1997 г. е ръкоположен в свещенически сан.

-------

Проф. Валерий Алексеев е роден в Астрахан. Завършва Историческия факултет на Саратовския държавен университет „Н. Г. Чернишевски”, като защитава дисертация по история. Занимава се журналистика и научно-педагогическа дейност. Бил е съветник на председателя на Руската Дума, председател на парламентарния Експертно-консултативен съвет за свобода на съвестта; едновременно с това се явява член на Комисията по въпросите на религиозните обединения при правителството на Руската федерация.

Защитава докторска дисертация по философия в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов” на тема "Проблеми на държавно-църковните отношения през XX век". От 1994 г. преподава в същия университет като професор. Политически съветник в Международната междупарламентарна асамблея по Православие към Съвета на Европа, почетен член на Императорското православно палестинско общество, от 1995 г. е президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”, чийто основател е.

-------

Проф. Влади́мир Алекса́ндрович Лиси́чкин е руски учен, основоположник на научната дисциплина прогностика. Физик, преподавател по история и обществознание, доктор на икономическите науки, професор. Депутат на Руската Дума (1993—1995). От 1999 г. е президент на фонда "Светител Лука". От 2008 г. – председател на Експертния съвет по най-важните научно-технически и социално-икономически проблеми в Руската Дума.

-------

Лиляна Джурович е една от най-четените съвременни сръбски писателки. Българските читатели я познават от романите й „Пауново перо” и „Петкана”. Критиката я определя като литературен феномен. Удостоена е с редица награди: шест „Златен бестселър”, три „Специален златен бестселър”, три „Хит либер”, „Кочичево перо” и „Кочичева книга” за високи постижения в съвременната литература.

През 2007 г. Светият синод на Сръбската православна църква я удостоява за книжовния й труд с орден „Свети Сава”. Книгите й са издадени в Русия, Македония, Хърватия, Гърция, Чехия, Италия и Франция.

-------

Академик Владета Йеротич е работил дълги години като психиатър и психотерапевт. От 1985, когато започва да се преподава тази дисциплина, е преподавател по пастирска психология в Белградския богословски факултет. Той е и лектор към Пастирския консултативен център в Белград. Автор е на повече от 200 публикации в граничните области - религия и психотерапия, философия и психиатрия. Изнасял е лекции по психиатрия, религия и литература във всички по-големи градове на Югославия. Изявява се успешно и като литературен критик.

Акад. Йеротич се занимава и с народопсихология, познат е като изтънчен анализатор на човешката психика. Най-голяма ценност представляват неуморните му усилия да сдобри психологията и религията, той е мисионер сред психолозите и посланик на психологията сред богословите. Ако осъществява успешен синтез и сътрудничество между тези две науки, то е защото самият той е приел християнството за своя лична позиция и начин на живот.

-------

Д-р Светослав Риболов е преподавател по патрология в катедра Историческо и систематическо богословие, Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски". Изучавал е класическа филология и богословие в СУ „Св. Климент Охридски" и в Солунския Аристотелев университет. Специализирал е в Ostkirchliches Institut Regensburg, Trinity College Dublin, American School of Classical Studies at Athens. Член е на Съюза на елинистите в България, на Международната асоциация на православните догматисти и на Издателския борд на International Journal of Orthodox Theology (IJOT), Bamberg. Научните му интереси са в областта на антиохийската духовна традиция, мъченическата книжнина в древната Църква, христологическите възгледи на Теодор Мопсуестийски.

-------

Д-р Андрей Захариев e роден в София, възпитаник на НГДЕК “Св. Константин-Кирил Философ”, лауреат на специална награда на Фестивала за Православна музика Хайновка`91, Полша, доктор по философия в СУ “Св. Климент Охридски”. Пее в хор за църковнославянска музика "Юлангело", създаден като акапелно трио преди 11 години.

 

 

По материали от Интернет

 

 

« предишна новинаследваща новина »