ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сръбският президент Томислав Николич се поклони на мощите на свети крал Стефан Милутин

19 септември 2013 22:40, Българска Патриаршия
Сръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан Милутин

Президентът на Р Сърбия Томислав Николич, който е на двудневно официално посещение в България по покана на българския държавен глава Росен Плевнелиев, посети митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София и се поклони на мощите на св. Крал Стефан Урош II Милутин.

Президентът Николич и съпровождащите го официални лица бяха посрещнати от свещениците и служителите на храма. Ставрофорен свещоноиконом Мина Минчев, председател на Църковното настоятелство, запозна високия гост с историята и светините, съхранявани в катедралата. Хорът, под диригентството на г-н Георги Миков, изпълни подбрани църковни песнопения.

След като се поклони на мощите на св. Крал Стефан, президентът Т. Николич бе въведен в св. олтар. „В небесните висини на този храм, в прекрасното пеене на хора, до мощите на св. Крал Милутин, съзнавам колко съм малък“ - написа в Главната книга на храма г-н Николич. В чест на госта прозвуча и многолетствие за българския и сръбския народ в изпълнение на митрополитския дякон Иван Петков и хора на катедралата. За спомен от посещението си в храма президентът Николич и официалните гости получиха иконки с парченце от дрехата на св. Крал и материали и дискове с филми за историята на храма, службата за празника на св. Крал и преобличането на светите му мощи, с песнопенията на хора на катедралата по случай неговата 130-годишнина и др.

Това е първата официална визита у нас на президента на Сърбия Николич и може би той е първият сръбски политик от такъв ранг в най-новата история, който посещава митрополитската катедрала „Св. Неделя“ и се покланя пред мощите на св. Крал Стефан.

Мощите на св. Крал Стефан са една от най-почитаните светини през вековете в град София. За да бъдат запазени от земетресения, кърджалийски нападения, грабежи, пожари и други бедствия, те са били съхранявани за известно време и в няколко централни столични храма (разрушеният „Св. Архангели“,“Св. Марина“ „Св. Николай“ на ул. „Калоян“ и др.), а също и в Люлинския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, наричан от всички „Св. Крал“. Но в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ мощите на св. Боговенчан Крал Стефан Милутин са намерили своя истински дом. Св. Крал Стефан е наречен „Боговенчан“, защото като ревностен християнин е строил за всяка година от царуването си по една църква или манастир и то не само в Сърбия, но и в Йерусалим, Цариград и Атон.

Всеки вторник, след св. Литургия, в митрополитската катедрала пред неговите мощи се чете Акатист на св. Крал, споменават се имена за здраве, понеже от векове вярващите оставят дрехи на болни хора да пренощуват до мощите на светеца и те наистина извършват много чудеса. Всяка година на 29 октомври по време на св. Литургия мощите на светеца тържествено се внасят в св. олтар и на св. Престол те се преобличат. А от старото платно, с което са били повити, се раздават парченца за здраве. 30 октомври – денят, който Българската православна църква е определила за честване на паметта на Боговенчания Крал Стефан е един от храмовите празници на митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Сръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан МилутинСръбският президент Т. Николич се поклони на мощите на св. крал Стефан Милутин
« предишна новинаследваща новина »