ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НОВ ПРАВОСЛАВЕН ПАРАКЛИС в с. ВЕЛИСЛАВ, СУНГУРЛАРСКА ОБЩИНА

25 август 2009 09:34, Сливенска митрополия
Проектът  е дарен от архит. Станимир Стамов от гр. Сливен, а средствата за изграждането са дарени от Сливенска Митрополия, фирми от гр. Сливен и гр. Бургас и от частни лица

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий на 22 август 2009 г. бе открит новопостроеният параклис „Успение на пресв. Богородица” в с. Велислав, Сунгурларска община.

Село Велислав се намира в южните склонове на Стара планина, в Сунгурларската долина, през землището на което тече бистрата вода на река Луда Камчия. То е било турско селище и след освобождението на България от турско робство, турците се изселили и там се установили преселници, български семейства от селата Глушник и Жельо войвода, Сливенско, и Зимница, Ямболско. Досега в селото не е имало православен храм. В с. Велислав днес живеят около 120 жители православни християни. Идеята за построяването на параклиса е на кметския наместник г-жа Тодорка Йорданова и на нейния брат Веселин Гангалов, прокурор в Окръжна прокуратура - гр. Сливен. Проектът е дарен от арх. Станимир Стамов от гр. Сливен, а средствата за изграждането са дарени от Сливенска митрополия, от фирми от гр. Сливен и гр. Бургас и от частни лица.

В 11.00 ч. свещениците: ставрофорен иконом Методи Попов от Сливен, член на Сливенския епархийски съвет, иконом Димитър Сотиров, архиерейски наместник на Котелска духовна околия, иконом Ромил Ангелов от гр. Айтос и архимандрит Димитрий Стоянов от гр. Сунгурларе, енорийски свещеник на селото, отслужиха водосвет и откриха новопостроения параклис. Присъстваха над 250 човека, жители и гости на селото. За всички бе предложена трапеза, грижливо подредена от любезните домакини. Бе предложено 15 август да стане официален празник за с. Велислав.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Село Велислав се намира в южните склонове на Стара планина, в Сунгурларската долинаВодосвет и откриване на новия параклисПрисъстваха над 250 човека, жители и гости на селото

Аудио

Нов православен параклис в с. Велислав, Сунгурларска община

« предишна новинаследваща новина »