ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Благоевград се проведе среща-дискусия на тема "Вярата и сектите"

20 септември 2013 14:10, Неврокопска митрополия
Среща-дискусия в Благоевград

На 18 септември в Югозападния университет „Неофит Рилски” - гр. Благоевград, с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил се проведе среща-дискусия на тема „Вярата и сектите”. Гост-лектор на срещата бе известният сектолог професор Александър Дворкин. Той е в България за участие в Шестата международна среща на православните центрове за проучване на сектите - гибелните култове, която се провежда в Хаджидимовския манастир „Св. Георги” до 22 септември.

На организираната среща присъстваха също и Карпасийският епископ Христофор, Мелнишкият епископ Серафим, проф. Иван Димитров, много преподаватели и студенти, а преводач от руски бе гл.ас. Григор Григоров, от катедра „Културология” при ЮЗУ.

Професор Дворкин, който е ръководител на центъра „Св. Ириней” в Русия, започна своята лекция с кратко встъпление за методите на привличане към сектите. Професорът отбеляза, че в сектите никой не влиза, а бива вкаран, чрез измама, скрита информация и пропаганда. Ако хората знаят какво е секта, няма да отидат в нея. Руският учен отбеляза, че приобщаването към сектата има два важни момента:

1. Сектантска примамка, която съответства на интереса на съответния човек. Подобно на риболова, когато в зависимост от вида на рибата се използва различна стръв, но зад нея винаги се намира куката. Примамката може да е курс по чужд език, бойни изкуства, йога, весел купон, консултация при известен лечител или курсове по развитие на потенциала и освобождаване от стреса. Но зад всичко това може да се окаже секта.

2. Човекът да бъде в съответното състояние податливо на внушение. Хората са различно податливи на внушение - някои са лесно податливи, други не. Статистиката показва, че около 30% от населението е лесно податливо на чужди внушения. Именно тази категория хора са целевата група на един добър хипнотизатор, който казва на група хора, например да си вдигнат ръцете и да усетят топлите лъчи, които той им праща, и те го правят.

Останалата група от хора обаче също е податлива на внушение. Има възлови моменти от живота на човек, когато това става по-лесно, например в преминаването от дете във възрастен човек – младите хора, именно те са в рисковата група на различни култове и сектантски влияния.

След краткото му обяснение за привличането към сектите проф. Дворкин бе помолен да разясни на препълнената аудитория за култа към Анастасия. Бяха показани нагледни материали за учението на Владимир Мегре и неговата целенасоченост.

След увлекателната лекция на проф. Дворкин, еп. Христофор сравни богословието с точните науки, като медицината. Така както, за да бъде един човек лекар, е нужно да придобие определена квалификация, да се регистрира в оторизирани съюзи, които контролират дейността му, за да се гарантира физическото здраве, така и трябва да бъдем внимателни към духовното здраве на човека. Църквата е институцията, която проверява духовните практики, основавайки се на придобития през хилядолетията опит на пророците и светите хора. Човекът благодарение на своите усилия чрез въздържание от греха, практически може да стане носител на духовни ценности. Този си опит се потвърждава в други хора и така се образува духовният опит на Църквата. При сектите този опит го няма, те твърдят, че изцеряват, но всъщност създават повече проблеми. Сектантските практики са опасни за духовното здраве. Християнството лекува духовния свят на човека, благодарение на духовната опитност на хора, които са живели така и са постигнали изцерения. В Православието има познаване на благодатта, която освобождава човека и насочва живота му в нова посока – вечността.

 

 

Снимки

Среща-дискусия в БлагоевградСреща-дискусия в БлагоевградСреща-дискусия в БлагоевградСреща-дискусия в Благоевград
« предишна новинаследваща новина »