ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКИ ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС до участниците в Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантството

20 септември 2013 15:05, Българска Патриаршия

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

до участниците в

ШЕСТАТА МЕЖДУПРАВОСЛАВНА СРЕЩА НА ИНИЦИАТОРИТЕ НА МРЕЖАТА ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕ

с тема:

“Практически пастирски, социални и юридически методи за противодействие на гибелните култове - сектите”

Хаджидимовски манастир „Св. великомъченик Георги” – 19-22. 09. 2013 г.

 

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ,

УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ В СРЕЩАТА,

СКЪПИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Висш дълг на православните християни и най-вече на духовните пастири на светата ни Православна църква е да участват активно в борбата срещу неверието, маловерието, суеверието и срещу всяка подмяна на Христовата Евангелска истина. Защото в Христа има живот, и този живот е „светлината на човеците” (срв. Йоан 1:4). Господ Иисус е единствената наша надежда за вечно и блажено спасение.

Както знаем, сблъсъкът между доброто и злото, между Бога и Неговия противник – дявола започва още в духовния свят, в който верните ангелски чиноначалия отстояват своето призвание срещу онези паднали духове, „които не опазиха своето началство” (Иуда 1:6). Този сблъсък се пренася и във видимия свят. Основна цел на набезите на лукавия е венецът на Божието творение – човекът, както и Църквата Христова, основана от Бога, за да бъде тя за всички човеци спасителна крепост и непревзимаем кораб, който се извисява в морето на тукашния живот и във всички епохи противостои на лъжеученията, лекува пострадалите от тях и съхранява верните си чеда чрез благодатта на светите си тайнства.

Врагът на нашето спасение и днес действа. През 20 и 21 век ние се срещаме с безпрецедентно по своите мащаби умножаване на сектантските общности. То се дължи на изкуствено насажданото недоверие към традиционните духовни ценности и начин на живот; на засиления индивидуализъм и горделивата самоувереност на модерния човек; а също така и на глобализацията, от която произтича още по-голямото многообразие на сектантски общности, чиято дейност се проявява във все нови и нови ексцентрични и синкретични форми.

Сектите се разпространяват, като проникват и в традиционно православните страни, възползвайки се от духовната неподготвеност на хората, от либералните законодателства или от пропуските в осъществявания върху тях контрол.

Ето защо бихме желали да ви поздравим за активната дейност, чрез която просвещавате съвременното общество и противодействате на деструктивното сектантско влияние. Темата на настоящата Шеста междуправославна среща е особено интересна и полезна, тъй като тя позволява съборно да бъде споделен уникалният практически опит, който всяка Поместна православна църква и православна организация има в противодействието на сектантството чрез пастирски, социални и юридически средства.

От името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и от наше име изпращаме своя първосветителски благослов за успешна работа на срещата. Благопожелаваме на всеки от вас, скъпи участници, просвещение „чрез Духа Светаго” (1 Кор. 12:3), така че с благодатната подкрепа на Пресветата Троица всекиму да бъде дадено във взаимна любов и единомислие „да се прояви у него Духът за обща полза” (1 Кор. 12:7) и за слава на божествения наш Наставник и Учител Господ Иисус Христос! Амин.

 

Поздравителен адрес: Българска патриаршия

 

 

« предишна новинаследваща новина »