ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Шестата международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове - ДЕН ПЪРВИ

20 септември 2013 23:38, Неврокопска митрополия
ШЕСТА  МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕ

Българската православна църква е домакин на Шестата международна среща на православните центрове за проучване на сектите - гибелни култове. Конференцията се провежда в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги”, Неврокопска епархия, под грижите на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил. Темата: „Практическо противодействие на тоталитарните секти и гибелните култове - пастирски, социални и правни аспекти”, е актуална за цялото общество и решенията на участниците са важни за всички, това потвърдиха представителите на поместните православни църкви.

Конференцията бе открита на 19 септември вечерта със съдействието на Община Гоце Делчев в Културния дом на града с кратък молебен. Той бе извършен от представителя на Цариградската патриаршия - Критския архиепископ и митрополит на Ираклио Ириней, и Неврокопския митрополит Натанаил. След встъпителните думи на домакина, приветствия отправиха архиепископ Ириней, Карпасийският епископ Христофор, председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията Пламен Славов, който прочете приветствие от председателя на НС Михаил Миков.

Специален поздрав към гостите отправиха от Община Гоце Делчев, а митрополитският хор ”Йеромонах Неофит Рилски”, с ръководител протопсалт г-н Йоанис Папахронис, и градският състав за народни песни и танци от Неврокопския край изнесоха специална програма.

На 20 септември, след светата Литургия започна същинската част на конференцията. Модератор на срещата бе Карпасийският архиепископ Христофор с помощници от различните църкви-сестри. Срещата бе открита от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил и продължи с приветствия от Александрийския патриарх Теодор ІІ, Антиохийския патриарх Йоан Х, представители на Руската православна църква, Сръбския патриарх Ириней, Румънския патриарх Даниел, Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним, представител на Полската православна църква, Албанската православна църква и от митрополита на Украйна. В приветствията си предстоятелите на православните църкви изказват своята любов към организаторите и домакините и приветстват делегатите в конференцията, като се молят за добри и ползотворни решения, които да бъдат в полза на православните пастири и цялото паство. Приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе прочетено от Мелнишкия епископ Серафим. На срещата присъстват и представители от различните епархии на Българската православна църква.

Конференцията продължи с доклади на: Карпасийски епископ Христофор - на тема „Защо е важно духовниците да се противопоставят на сектите”; проф. Дворкин, председател на ЦРИ „Св. Ириней Лионски” – „Социално противопоставяне на сектите, опитът на FECRIS”; Критски архиепископ Ириней - „Пастирско противопоставяне на сектите”. Интересен и изчерпателен бе докладът на представителя на украинския Синодален младежки център „Свети Йоан Златоуст” срещу деструктивни култове и секти, който разясни работата на центъра и начина, по който се борят с опасните за обществото култове и секти. Участие в конференцията взеха също така представител на Албанската православна църква, който запозна присъстващите със специфичната ситуация на религиозното изповядване в Албания, както и сътрудници на Центъра за проучване на нови религиозни движения в България – г-жа Баръмова и г-н Баръмов. Особено полезни бяха и изказванията в правната сфера на специалисти по право от Гърция и България. Всеки един от докладите бе съпътстван от съдържателна дискусия и допълнения от делегатите.

В късния следобед участниците бяха разделени в работни групи с конкретни задачи за обсъждане и вземане на решения, които да залегнат в заключителния документ на конференцията и да подпомогнат пастирската дейност на Църквата в полза на цялото общество.

 

 

Текст: Православен информационен център Благоевград
Снимки: ставр. свещеноик. Силвестър Янакиев

 

 

Снимки

ШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕНегово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит НатанаилПроф. Александър ДворкинШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕ
« предишна новинаследваща новина »