ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Утре се открива Четвъртият международен симпозиум по православна догматика

21 септември 2013 12:48, Софийска митрополия
Четвърти международен симпозиум по православна догматика

В София от 22 до 25 септември т.г. ще се проведе Четвъртият международен симпозиум по православна догматика: "ДОГМАТ И ТЕРМИНОЛОГИЯ В ПРАВОСЛАВНОТО ПРЕДАНИЕ ДНЕС".

Той се осъществява по инициатива на Международната асоциация на православните догматисти, а негови организатори са:

Светият Синод на Българската православна църква, Богословският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Центърът за изследване на патристичното и византийско духовно наследство при Софийския университет.

В организационния комитет на Четвъртия международен симпозиум от българска страна участват преподавателите в Богословския факултет на Софийския университет доц. д-р Любомир Тенекеджиев, който е програмен ръководител на симпозиума, и асист. д-р Светослав Риболов, който усърдно работи като координатор на високия форум.

Разговарям с доц. д-р Любомир Тенекеджиев за предстоящия международен симпозиум, в който ще вземат участие едни от най-изявените учени в православното богословие.

- Каква е целта на четвъртото издание на симпозиума?

- Целта е различните богословски школи да унифицират своите разбирания и академично изразяване на богословската терминология. Това е един път към единството, който съществува в Църквата, но академичното богословие се опитва и академично да го реализира. Настоящото издание ще се занимава преди всичко с изясняване на терминология, различните преводи, защото „вавилонията“ в речника на хората е една реалност. Много често едно и също мислим, но по различен начин го казваме. Изразяваме се по различни начини за едни и същи неща и е важно в една терминология да влагаме едно и също съдържание, и така да изчистим всички възможни погрешни интерпретации на термините.

- Кои и колко учени ще участват във форума?

- В програмата са включени 32-ма учени, изключително занимаващи се със догматическо богословие, сред които и много духовници - Негово Високопреосвещенство Браничевски митрополит Игнатий (Мидич), Негово Преосвещенство Абидоски епископ Кирил (Катерелос), отец Николай Лудовикос от Гърция, отец Щефан Букиу от Румъния и др.

- България е домакин на изданието, има ли конкретна причина за това?

- На предишното издание, което беше в Солун, се взе решение следващото – четвърто издание да бъде в България. С д-р Риболов предприехме организацията, която не беше никак лека и се надявам да я реализираме успешно. Организатори са и Св. Синод на БПЦ, който подкрепи и финансово форума. Самите заседания ще се състоят в Овалната зала на Софийския университет. Предвиждахме докладите да бъдат представени в рамките на 15 минути, но асоциацията поиска времето да бъде удължено, поради което част от българските доклади няма да бъдат прочетени, но ще бъдат отпечатани в материалите на симпозиума.

- Какво е Вашето послание с този форум?

- Много кратко: Бъдете всички едно!

- Има ли развитие на православната догматика в България?

- Правим опити да бъдем и българските догматисти на ниво и има реални, видими резултати през последните години. Нашите предшественици са работили прекрасно, ние сме се учили от тях... сега има не по-малко стремеж за единство на мисълта, в догматическа посока. Някои млади колеги имат изключително задълбочени трудове с догматическо съдържание.

- Днешните студенти, които се обучават в Богословския факултет проявяват ли интерес към догматиката?

- Догматиката е изключително тежка материя, но затова как се приема от студентите, говори пълната аудитория по време на лекции... За хора, които имат дълбоко религиозно чувство е изключително интересно. Много пъти зад една думичка се крие друг смисъл. Например говорим за Свещено Писание и Свещено Предание – говорим за две различни неща, чисто логически е така, а в православен дух имаме Божествено Откровение, което не може до го делим на писание и предание. Ние го делим технически – говорим за Писание и имаме предвид Библията, но Божественото откровение не свършва с библейския текст. Много неща са останали в Църквата като спомен за Църквата, защото Църквата е жива, тя е организъм. И този спомен е Божествено откровение, което се допълва до ден-днешен със светите отци и светците и техния опит. Светци има и днес – знайни и незнайни. Ние всички в широк смисъл имаме възможност да бъдем светци. С кръщението си ние получаваме благодатта и имаме право да я ползваме, и така имаме възможност да бъдем светци. Но дали я приемаш като ти е дадена и дали си я взел, това зависи от теб.

- Кога се открива форумът?

- В неделя, 22 септември, вечерта от 17 ч. в Овалната зала на Софийския университет. Заповядайте!

- Успех на Четвъртото издание!

+++

Международната асоциация на православните догматисти (МАПД) е общество на преподаватели, изследователи и институции, в които се преподава православна догматика. Нейната цел е стимулирането на изследвания в областта на православната догматика в духа на православната църковна традиция на международно равнище и работа върху практическите измерения на църковния догмат, неговото влияние както върху вътрешния живот на Църквата, така и върху активната й мисия в света.

 

 

 

Интервюто взе: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »