ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна първото мирно посещение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит във Вселенската патриаршия

21 септември 2013 15:25, Отдел "Връзки с обществеността"
Вселенската патриаршия, Фенер, Истанбул

Започна първото мирно посещение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит във Вселенската патриаршия. В състава на оглавяваната от него църковна делегация влизат: митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Доростолският митрополит Амвросий, Стобийският епископ Наум – гл. секретар на Св. Синод, Знеполският епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий – началник на отдел „Богослужебен” при Св. Синод, дякон Иван Петков, Теодор Атанасов – началник кабинет на патриарха, и Кирил Димитров в качеството на богослов-преводач.

Патриарх Неофит и придружаващите го лица са пристигнали на 20 септември, петък, в 11,00 ч. на летище „Истанбул”, където са посрещнати от високопреосвещените Калиуполски и Мадитски митрополит Стефан и Кидонийски митрополит Атинагор, и великия архидякон Максим.

При пристигането във Вселенската патриаршия във "Фенер" нашата делегация е радушно посрещната от Негово Всесветейшество Вартоломей. В патриаршеския храм "Св. великомъченик Георги" е отслужен молебен. След това водената от патриарх Неофит българска църковна делегация е официално посрещната в Тронната зала на Патриаршията. Там двамата патриарси са си разменили официални поздравления.

(Пълните текстове на приветствията четете в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=120078 и http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=120077)

В следобедните часове се е състоял официален разговор между двамата патриарси, в който са взели участие членовете на българската църковна делегация и архиереи при Патриаршеския двор. По време на срещата са обсъдени теми, свързани с подготовката за свикването на Велик събор на Православната църква, всеправославното единство и братските взаимоотношенията между двете поместни православни църкви.

Във връзка с организацията и провеждането на предстоящия Всеправославен събор, чието официално название е „Свети и Велик събор на Православната църква”, двете страни са потвърдили убеждението си за нуждата от свикване на такъв Събор, за да се разрешат актуални за светото Православие проблеми, като: на чие подчинение и управление следва да бъде православното разсеяние или диаспората, начина за прогласяване на автономия и автокефалия, диптисите или старшинството на поместните църкви, календарния въпрос, въпросите, касаещи брака и поста в Православната църква, отношенията с останалия християнски свят и с другите религии, ролята на Православието за утвърждаване на християнски идеали като мир, свобода, взаимно зачитане и любов в съвременния свят.

По време на обсъждането са поставени въпросите: къде и под чие председателство следва да се проведе Съборът, как да се взимат решенията на него – с консенсус или с мнозинство, както и кои теми да бъдат разисквани по време на Събора. Патриарх Вартоломей е изказал желание в началото на следващата година да се осъществи среща на предстоятелите на поместните православни църкви с цел сближаване на позициите и по-скорошно свикване на Събора.

В хода на разговора патриарх Вартоломей е поставил въпроса за участието на Българската православна църква в междуцърковния и междурелигиозния диалог и в Световния съвет на църквите.

Обсъдено е положението на българската църковна община в Истанбул и е изтъкната нуждата от повече български свещеници, които да обгрижват духовно българите в града на Босфора, поради нарасналия поток от наши сънародници през последните години, както и за нуждата от богослужения на гръцки език за гръкоговорящи православни християни в нашата страна и съответно от богослужби на църковнославянски език за българите, пребиваващи в Крит, Родос и др. места, попадащи под юрисдикцията на Вселенската патриаршия.

В днешния, втори ден на официалното посещение, програмата включва: запознаване на българската църковна делегация с хода на ремонтните дейности на храма на българската общност „Св. Стефан“, среща с българската общност в Българската Екзархия между 17,00 и 19,00 ч., а от 19,30 ч. - концерт в старинния храм „Св. Ирина” – Двореца "Топкапъ".

 

 

« предишна новинаследваща новина »