ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО-ОТГОВОР на патриарх Неофит към патриарх Вартоломей, Фенер, 20.09.2013г.

21 септември 2013 15:06, Българска Патриаршия
Слово-отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Фенер, 20.09.2013г.

† НЕОФИТ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ПЪРВОСВЕТИТЕЛЮ НА СЛАВНАТА КОНСТАНТИНОПОЛСКА ВСЕЛЕНСКА ЦЪРКВА,

С неизразим трепет и вълнение стъпваме днес в престолния Ви град за нашето отредено от свещената традиция на Православната църква мирно посещение. За нас това посещение е още по-вълнуващо, тъй като днес ние идваме при Майката-църква, от която в стародавни дни възприехме спасителното Христово благовестие: св. Кръщение и Миропомазание, богослужение и наставления, светлината от Изток и верния път към Царството на Отца! В изпълнение на заветите на нашите достойни предшественици, на чиято вяра – по думите на апостола – сме призвани с думи и дела да подражаваме (Евр. 13:7), днес ние отново свидетелстваме за нашето единство в православната вяра и в изпълнението на вечната богозаповядана мисия на Църквата:

„Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа” (Мат. 28:19). А свидетелството ни е истинно, то извира от дълбините на нашите сърца и „от препълнено сърце говорят устата” (Мат. 12:34)!

Радостни сме да констатираме, че връзките на мира и любовта продължават все така силно да обединяват нашите църкви в общия ни живот в Христа, следвайки Божията повеля: „Ако вие пребъдете в словото Ми, наистина сте Мои ученици” (Йоан. 8:31). В израз на този общ живот и на нашето общо свидетелство Българската патриаршия винаги е подкрепяла и ще продължава да подкрепя на междуцърковно ниво всички усилия за укрепване на всеправославното единство и издигане гласа на Вселенското православие. Живеем в усилни времена, когато светът все повече се нуждае от спасителните истини и напътствия на Църквата. Наш свещен дълг е всеки ден да поучаваме в истинния Божи път и като истински Христови ученици, верни на обещанието, да възвестяваме смъртта на Господа, „докле дойде Той” (1 Кор. 11:26), да се трудим неуморно, така щото всички да чуят спасителния глас Христов и да бъде „едно стадо и един Пастир” (Йоан. 10:16).

Ваше Светейшество,

В израз на неизменната Христова любов, която изконно свързва нашите църкви, приемете лично от наше име, от името на Св. Синод, на клира и народа на Българската православна църква нашите сърдечни благопожелания за крепко здраве, духовни сили и архипастирска мъдрост във Вашето благословено първосветителско служение! Вярваме, че под непрестанните Ви грижи първенствуващата катедра на Новия Рим ще остане все същият благодатен източник на чисто и непримесено Христово учение, неизменен фактор на православното и общохристиянско единство.

Бог на мира и любовта да бъде с всички нас! Амин!

Снимки: Amen.gr

 

 

Снимки

Слово-отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Фенер, 20.09.2013г.
« предишна новинаследваща новина »