ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО на патриарх Вартоломей към патриарх Неофит,Фенер, 20.09.2013г.

21 септември 2013 14:41, Българска Патриаршия
Поздравително слово на патриарх Вартоломей към патриарх Неофит, 20.09.2013г.

Блаженнейши и Светейши митрополите Софийски и патриарше Български г-н Неофите, Високопреосвещени братя митрополити и честни съпровождащи ги лица,

Добре дошли на това свещено място - Вселенската патриаршия и Великия град на Богомайката, където се свещенослужи от векове тайнството на горящата и неизгаряща къпина, предобраз на Пресвета Богородица, която не изгаря, въпреки че приема божествения огън и е защитница и покровителка на нашата Църква и на този град и която продължава да гори за спасението на света и чрез непрестанна гореща молитва към нейния Син и Господ наш Иисус Христос и чрез която молитва непрестанно излива върху вярващите любов, мир, единство, благодат и радост. С тези чувства на братска любов, мир, единение и радост Ви посрещаме, Ваше Светейшество и брате, с онази радост, която според свети Йоан Златоуст е изпълване с близки на сърцето неща, наслаждаване с приятното и забравяне на неприятното.

Майката - светата Христова Велика църква - Ви посреща като новоизбран Патриарх на първоприемната св. Българска църква с най-дълбоко вълнение. Наблюдаваме с огромно удовлетворение обичната ни и братска Българска църква да се развива в Господа и да открива древната си красота, въпреки трудностите, които е преодолявала през вековете и в последните времена на атеистичния комунистически режим. Радваме се, че излиза цяла от това голямо изпитание, макар и малко наранена в този период на противоцърковно гонение и вече с желание и резултатно се движи по пътя на духовното възраждане. Посещението на Ваше Светейшество във Вселенската патриаршия, освен широкото значение, потвърждава и искреното Ви желание за църковно единство и сътрудничество. Като добре дошъл, блажени брате, в качеството си на най-младия по избор измежду православните предстоятели Вие подчертавате и изразявате отново съществуващото тайнствено единство на рода на православните християни – единство, извиращо от самото единство на трите Лица на Света Троица, образувало и цялата институция на Църквата. Наистина, призвани сме да служим на Светата Църква в твърде трудни времена и години и при обстоятелства не много благоприятни, въпреки развитието на науките и технологиите, във времена на войни и неуредици и загриженост за бъдещето, по време на които хората, вярващите и в целия свят са обгърнати от вълни на смъртта. Призовани сме да служим с призвание и вяра и да победим смъртта със смърт, да свидетелстваме богопредаденото ни Възкресно дело на Христовото спасение, както и всяка от целите, поставени ни от Господаря на вярата и Господ наш Иисус Христос.

Ваше Светейшество,

Клирик с явно благочестие, от дете посветен в служение на Църквата, радващ се на любов, почитание и уважение от клир и народ в България и извън нея, Вие бяхте призван да бъдете за Вашата Църква и за благочестивия български народ стълб и крепило. Аз като Вселенски патриарх лично дълбоко оценявам христовидния Ви характер и искреното благодушие, църковността и вярата, аскетичността на живота и искреността на думите и действията Ви и виждам във Ваше лице един много ценен сътрудник в делото на служението, в което сме призовани от Господ. По този начин очакваме да продължат изградените по време на патриаршестването на блаженопочиналия Ви предшественик патриарх Максим отношения за още по-голямо усилване на връзките между нашите две Църкви и на неразрушимите връзки на единство, които и без това са закалени през вековете и, разбира се, по времето на патриарсите исихасти и от двете Църкви. Връзки основани освен на общата вяра и духовно наследство, и на общо честваните светци и мъченици. Българската църква има възможност да се наслаждава, защото в близкото минало е удостоена с множество новомъченици, знайни и незнайни, истински изповедници на нашата вяра, които чрез кръвта си напоиха корените на родословното дърво на Църквата, които укрепиха основите й и представляват наслада и придобивка за всички православни, и са пътеводител за достигането на целта на свишето ни призвание – Царството небесно. Истина е, че условията, в които са живели главно в миналия век Православните църкви, не са подпомогнали сътрудничеството и единството в Христа между тях. Напоследък обаче, тези условия са се подобрили значително и желанието за по-голямо единство е пораснало. За това допринасят много непредвидими по човешки и извънредни обстоятелства, както и подготвящият се Свят и Велик събор на Православната ни Църква, в подготовката на който, дори и когато са се явявали случаи на несъгласие, се е доказвало и желанието за преодоляване на трудностите и усилване на неразрушимите и искрени духовни връзки, които свързват неразривно Поместните православни църкви една към друга и към първата измежду тях - Вселенската патриаршия.

Поместните православни църкви са обединени в Христа и в Духа Светаго и се причастяват от един и същи Потир, така че е правилно и нужно да кажем, че само частичните разногласия между тях не отричат единството им в Христа. Оценявайки това, че полагащите се усилия за преодоляване на различията между Православните църкви не е усилие за постигане на съществуващо неделимо единство, а усилие за еднотипно, доколкото може, преодоляване на различните възникващи въпроси.

Обратно, разговорите между Поместните православни църкви, от една страна, и инославните изповедания, от друга, целят общественото сътрудничество и обмяна на информация с цел взаимното разбиране и навременно приобщаване на инославните в едната истинска вяра - православната. Те не целят, както се пише в България, Сърбия, Гърция и другаде, създаването на една общоприемлива смес от несъвместими догми, т.е. не се цели чрез икуменическото движение приемането на една синкретична изповед на вярата, а задълбочаване в православната вяра и обществено сътрудничество на всички призоваващи името Христово. Не се плашим, що се отнася до православните, притежаващи пълнотата на Истината, че ще бъдем повлияни от мненията на инославните ни братя, що се отнася до догматическите теми. Следвайки просто старото църковно предание, обобщено в съвета на св. Йоан Лествичник, ние обсъждаме без ограничение във времето с търсещите чрез нас добронамерено нашата надежда: „невярващите или еретиците, които ни нападат с лошо нека ги оставим (след като ги посъветваме веднъж или дваж) (Тит. 3:20), на желаещите обаче да научат истината (като правим добро да не се обезсърчаваме) (Гал. 6:9), обаче и в двата случая нека поведението ни да е аналогично на душевните ни сили и издържливост.

 

Чрез тази тактика ние не предаваме Православието, както сме обвинявани, нито подкрепяме икуменически възгледи, а проповядваме православните истини на инославните и на всички останали.

Св. Йоан Златоуст установява догмата, че Бог (винаги общува с нас), следователно и ние, които искаме да се движим по Неговия пример, сме длъжни да разговаряме (общуваме) с всички, които желаят и искат да чуят мненията и убежденията, вярата и догмите на нашата Православна църква. Ако спрем да разговаряме с тях, така няма да изпълним заповедта на Бога „идете и научете всички народи” (Мат. 28:19). Надяваме се, че св. Българска православна църква под Вашето вещо ръководство, Ваше Светейшество, ще участва по традиция и всеправославно във взимането на решения в междуправославния и междухристиянския диалог и ще допринесе чрез знанието и мъдростта на своите представители за разпространението на истинността на спасителната православна вяра, и нещо повече - че Вашето паство чрез своята ревност ще допринесе за избягването на случайни отклонения от Преданието на св. Отци и спасителните догми.

Благодатта на Светия Дух, която е направлявала избора на светите архиереи на св. Българска православна църква по време на Вашия избор за Патриарх, пожелаваме братолюбиво да направлява и Ваше Светейшество в правия, разумен и мъдър път като кормчия на църковния кораб. От тази Свещена катедра на Майката Църква отправяме поздрав и благославяме целия български православен народ и призоваваме над него благодатта на Господ, за да следва винаги евангелския път и да се наслаждава на духовните блага в настоящия и в бъдещия живот.

Ваше Светейшество,

Нашата православна Църква продължава смирения и спасителен ход и служение на всички, които доброволно търсят Божията благодат. Ние, смирените й служители, ще продължим да отдаваме себе си, имайки пред очи Началника и Завършителя на вярата (Евр. 12:2), Разпнатия и Възкръснал Иисус Христос, на Когото въздаваме слава во веки веков. Амин.

 

 

Снимки

Поздравително слово на патриарх Вартоломей към патриарх Неофит, 20.09.2013г.
« предишна новинаследваща новина »