ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРИВЕТСТВИЕ от Председателя на Народното събрание до участниците в Шестата международна среща за ересите и гибелните култове

21 септември 2013 18:54, Неврокопска митрополия
Народно събрание

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

ДО УЧАСТНИЦИТЕ В ШЕСТАТА

МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА

ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА

ПРОУЧВАНЕ НА РЕЛИГИИ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕ

 

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

С голяма отговорност приемам предоставената ми възможност вседушевно да приветствам организаторите и всички участници в Шестата международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове, организирана в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги”.

Радостно е, че под покрова на всеизвестната чудотворна икона на свети великомъченик Георги ще се съберат представители от много братски православни църкви, за да обменят своите възгледи и опит във връзка с твърде опасните и нахлуващи осезаемо в обществото ни нерегламентирани религиозни движения, свързани с опасни за децата ни секти и гибелни култове.

Лично аз, като баща на две деца, а и в качеството си на политик и държавник, съм силно обезпокоен от все по-засилващата се активност на различни сектантски организации, които привличат нашите деца, действайки под претекста за свобода на религията.

Обществените очаквания към православната ни църква днес също са много големи. Това именно натоварва църквата с още по-голяма отговорност. В съвременните условия на живот обществото ни се нуждае от нея повече от всякога. Църквата като духовна институция може и трябва да посочва нравствените ценности и да буди обществения морал. Тя трябва да отделя особено внимание на подрастващите и търсещите духовно упование млади души, да ги приласкава и обгрижва, показвайки им верния път.

И тук е мястото да признаем открито, че държавата, обществото и Църквата трябва да обединят своите усилия за гарантиране на живота и здравето на личността и семейството.

Убеден съм, че добре подбраната тема на настоящата конференция ще бъде повод за една отговорна и задълбочена дискусия между представители на държавата, църквата и обществените организации. Вярвам, че форумът ще допринесе за сериозна нормативна уредба, възпираща тези култове, когато те работят срещу обществото и неговите ценности. А така също и за превенцията срещу тях, като на първо място поставям необходимостта от духовно образование и просвета на нашите деца.

Намирам за особено важно обществото ни да бъде информирано и какъв е опитът на православните държави, чиито представители ще вземат основно участие със своите доклади.

Въпросите, които отбелязвам, само илюстрират колко важна и навременна е за нас темата на тази международна среща. Отправям към уважаемите представители на православните църкви и другите институции искрени пожелания за ползотворна работа, за пълноценен обмен на опит, идеи и мнения.

 

На добър час!

19 септември 2013 г. МИХАИЛ МИКОВ

 

 

« предишна новинаследваща новина »