ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втори ден от посещението в Истанбул на българската църковна делегация

21 септември 2013 20:38, Отдел "Връзки с обществеността"
Вселенската патриаршия, "Фенер", Истанбул

Във втория ден от посещението си в Истанбул българската църковна делегация начело с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съгласно официалната програма е посетила храм „Св. Стефан” на българската църковна община в града на Босфора. Там светейшият ни патриарх и придружаващите го лица са се запознали с ремонтните и реставрационни дейности, които текат в Желязната църква. „Истинско бижу” са нарекли храма специалистите, осъществяващи ремонтните и реставрационни дейности по него, пред Българския патриарх, впечатлени от прецизността, с която са изработени конструкцията и детайлите на църквата. След освещаването му през 1898 г. това е първият основен ремонт на уникалния храм, построен от цариградските българи. Очаква се той да приключи след две години.

По-късно патриарх Неофит е разгледал и сградата на Метоха, намираща се в съседство с храма и е провел разговори по въпроса за поддръжката и бъдещото използване на сградата.

В състоялата се по-късно същия ден среща в сградата на Българската екзархия с църковната ни община в Истанбул, патриарх Неофит се е обърнал към нашите сънародници с думите: „Голяма е радостта ни, че можем да бъдем заедно с вас тук в този древен град, който е видял много забележителни събития от историята на нашата Църква и на нашия народ. Радостта ни е понятна. Тя е ярко изявена. Тя е такава, каквато е и вашата радост, с която ни посрещате така сърдечно. Вие дойдохте тук, за да споделим светли, братски чувства като обични сънародници, да ви преподадем благословението на българските светини и поздравленията на христолюбивия български народ. С подчертано задоволство осъществяваме тази среща, защото ни приемате като ваши духовни отци и ни поднасяте израза на синовните си чувства, което изпълва сърцата ни с богато удовлетворение.

За духовните пастири няма по-голяма утеха от тази – да виждат, че обичните им чада пребъдват във вярата и благочестието, в които са възпитани, обичат Църквата и се украсяват с добродетелите на високото християнско звание. В добро разбирателство и общи старания вие се грижите и за богатото българско църковно-историческо наследство – храмове, параклиси и други имоти, завещани на Българската екзархия от достойни наши предци.

Живеещите тук българи с благословението и подкрепата на своите духовни водачи в единомислие и единодействие са изграждали светла бъднина за нашия народ.

През епохата на Българското възраждане тук живеела голяма българска колония. В средата на ХІХ век тя наброявала повече от 50 хиляди души. Най-дейни в църковно-народната борба се оказали цариградските българи, които в продължение на две десетилетия се стремели към постигането на независима българска църковна йерархия.

Днес е радостен фактът, че вие продължавате с похвално старание да възстановявате и поддържате според възможностите си ценните български църковни имоти, празнувате заедно постигнатите успехи, щастливо се събирате в празнични дни, споделяте радости и трудности във вашето ежедневие. Призоваваме ви да бъдете и занапред добри чада на светата Православна църква, да следвате евангелското благовестие, да се усилвате в любовта, да живеете в мир и Бог на любовта и мира да бъде с вас.

Отново ви уверяваме в голямата ни обич към всички ви и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия пожелаваме да пазите любовта си към родния език, вяра и култура, да помните с признателност бащин дом и родна стряха, да пазите това ценно достояние за вашите деца – продължители на вашите родолюбиви семейни традиции. Ще ви спомняме в нашите молитви, ще продължаваме да ви носим в сърцата си, нашето служение ще бъде свързано и със светлите примери на български екзархийски дейци – закрилници на Църквата ни и изстрадалия ни народ.

Бог нека щедро ни благослови и дарува щастие във всеки дом, мир и разбирателство в междуцърковните и международни отношения, благоволение и благоденствие по цялата земя.”

От 19,30 ч. програмата на посещението предвижда концерт в старинния храм „Св. Ирина” – Двореца "Топкапъ" с класическа и фолклорна турска музика.

Утре в патриаршеския храм "Св. Георги" във "Фенер" двамата патриарси ще отслужат съборна света Литургия, а по-късно ще посетят Богословската школа на Халки.

 

 

« предишна новинаследваща новина »