ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборна св. Литургия в Истанбул

22 септември 2013 17:06, Отдел "Връзки с обществеността"
Вселенската патриаршия, кв. "Фенер", Истанбул

Неделната съборна св. Литургия начело с двамата патриарси, в която взеха участие духовници от Българската православна църква и Вселенската патриаршия, бе кулминацията в четиридневното официално мирно посещение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит при Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

В богослужбата в патриаршеския храм "Св. Георги", кв. "Фенер", Истанбул, на патриарх Вартоломей и патриарх Неофит съслужиха: Филаделфийски митрополит Мелитон, Севастийски митрополит Димитрий, Иконийски митрополит Теолипт и Кидонийски митрополит Атинагор – от страна на домакините, а от българска страна митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Доростолски митрополит Амвросий, Стобийски епископ Наум - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ, и Знеполски епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит. В съслужението взеха участие и великият архимандрит и проповедник Висарион, архимандрит Дионисий – началник на отдел "Богослужебен" при Св. Синод на БПЦ, великият архидякон Максим, архидякон Теодор, архидякон Йоаким и дякон Иван Петков.

На утринната богослужба, предшестваща светата Литургия, домакините отдадоха своето уважение към скъпия гост – Българския патриарх Неофит, като той зае мястото на архиерейския трон в храма.

След св. Литургия двамата патриарси си размениха приветствия и подаръци (б.ред., словата можете да прочетете тук: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=120147 и http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=120148). Патриарх Вартоломей подари на своя гост патриаршески инсигнии (две енголпия и нагръден кръст) от сребро с позлата и скъпоценни камъни, в стил от ранните векове на Църквата. Патриарх Неофит подари в знак на признателност към Църквата–Майка, от която българският народ получава свето Кръщение, икона на св. цар Борис-Покръстител и розово масло, което е една от съставките на светото миро, каквото имат право да варят само патриаршиите, и е един от символите на България.

На св. Литургия присъстваха консулите на България и Гърция в Истанбул, г-н Васил Лязе - председател на управителния съвет на фондацията на "Православната църква на Българската Екзархия" в Истанбул, и архонт Димитър Атанасов – член на управителния съвет на фондацията. Сред богомолците в храма бяха и българи от Истанбул и от България.

По-късно, след тържествения обяд даден в чест на българската църковна делегация, патриарх Вартоломей и патриарх Неофит, придружен от високопреосвещените митрополити Йосиф и Амвросий, бяха на официалната среща с валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу. Патриарх Неофит е отправил благодарност към областната управа на града за грижите по ремонта и реставрацията на храма на БЦО "Св. Стефан". Повдигнат е и въпросът за българските имоти в града, между които болницата на братята Евлоги и Христо Георгиеви, и възможността те да бъдат върнати на Българската църковна община в града на Босфора.

 

 

« предишна новинаследваща новина »