ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Шестата международна среща на православните центрове за проучване на религиите и гибелните култове - ДЕН ВТОРИ

23 септември 2013 11:02, Неврокопска митрополия
Шеста международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове - ДЕН ВТОРИ

Вторият ден на Международната конференция на православните центрове за проучване на религиите и гибелните култове, която се проведе в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги”, Неврокопска епархия, започна под ръководството на Карпасийския епископ Христофор и проф. Иван Димитров. Денят беше наситен с доклади от представителите на поместните православни църкви за дейностите на центровете, проучващи сектите и опасните култове. В изложенията си участниците споделиха своя опит в областта и дадоха конкретни предложения за бъдеща превенция и подпомагане на пастирската, социалната и юридическата дейност в тази насока.

Докладчици по поставените теми бяха: г-н Корелов, представител на РАЦИРС, Русия, с доклад „Правни аспекти в борбата със сектите”, архимандрит Яков от Антиохийската патриаршия: „Ереси и секти, действащи на територията на Антиохийската патриаршия и методите на превенция”, г-н Костас, от митрополията на Кифиас, Гърция: „Същността на апологетиката на нашата Църква”.

За дейността си по въпросите на сектите и тоталитарните култове разказаха още: архимандрит Аристовул - представител на Йерусалимската патриаршия, отец Илия от Кипър, Павлос Патополус от Пирея, отец Константинос Флакис, г-н Константинос Пападуло - председател на управителния съвет на гръцкия Комитет на родителите, а също така и представители на Полската, Сръбската и Румънската православна църква, както и на Митрополията на Неаполи и Ставрофири и други.

За борбата със сектите и деструктивните култове в България докладваха: д-р Десислава Панайотова, директор на ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий” - гр. София, и Бисер Божков, експерт към същия център. С темата:„Практически възможности на днешното законодателство и предложения за бъдещи промени” се представи г-н Емил Дангов - юридически съветник на Центъра за проучване на нови религиозни движения.

В края на деня, след усилена работа на четири работни групи участниците в конференцията обобщиха резултатите от работата си в документи, които бяха всеобщо утвърдени и ще бъдат изпратени до православните църкви.

В комюникето на срещата на обществеността се обръща внимание относно бързото разрастване на многобройни секти и опасни култове и нуждата от пастирски, социални и юридически действия за предпазване на личността от разрушителните им влияния. Специалистите сигнализират, че сектите и култовете използват заблуди, прикриване на същинската си дейност и различни психологически методи за вербовка, като нарушават основни човешки права. Участниците в Шестата международна конференция апелират за изготвяне на актуализиран международен списък с опасните секти и за сътрудничество с институциите и държавните власти в полза на защитата и здравето на личността, семейството и обществото като цяло. Те призовават пастирите и миряните към лично усъвършенстване и възраждане на енориите по примера на светите отци и в духа на Православието.

Текст: Православен информационен център
Снимки: Ставр. свещеноик. Силвестър Янакиев

 

 

Снимки

Архиепископът на Крит Н.Впр. Ириней и Карпасийски еп. ХристофорМитр. Натанаил, митр. Петър (Алекс. патриаршия) и митр. ГавриилШеста международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове - ДЕН ВТОРИКметът на гр. Г. Делчев г-н Вл. Москов поздравява конференциятаНеврокопски митр. Натанаил и кметът Вл. МосковШеста международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове - ДЕН ВТОРИШеста международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове - ДЕН ВТОРИ
« предишна новинаследваща новина »