ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Независимостта на България започва от Русе

23 септември 2013 15:02, Русенска митрополия
Независимостта на България започва от Русе

С официална церемония пред Паметника на свободата започнаха честванията по случай 105 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Историческото събитие почетоха областният управител Венцислав Калчев, кметът на Русе Пламен Стоилов, председателят на Общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев, народни представители, общественици, жители и гости на града. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, временно управляващ Русенска епархия, протосингелът на Русенска митрополия архимандрит д-р Виктор в съслужение със свещеник Милен Цветков отслужи благодарствен молебен.

В словото си областният управител припомни ролята на Русе в историческите събития. Той отбеляза, че с обявяването на независимостта на България се реализира идеалът на българския народ да живее свободен и обединен в единна и независима държава. „Времето лети, но въпреки това изстраданата българска независимост продължава да бъде извор и основание за национално самочувствие. Дълбоко вярвам, че и днес страната ни е способна да се бори за идеалите и целите си, така както го е правила преди 105 години. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”, каза още в словото Венцислав Калчев.

В нощта срещу 22 септември 1908 година министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на яхтата „Хан Крум” край Русе и взимат решението за обявяване на независимостта. Със специален влак князът и правителството тръгват към Търново. При почивката на гара Две могили министър-председателят написва текста на Манифеста и под него се подписват държавният глава и членовете на кабинета. В Търново, в историческата църква „Св. 40 мъченици” реч произнася протосингелът на Търновската митрополия Стефан Абаджиев: „... Още един знаменит момент в живота на майка България, още един велик ден в историята на българския народ, още един свещен величествен подвиг! Кое българско сърце няма да затупти пред тая радостна вест, коя българска душа няма пламенно да загори пред тоя велик свещен момент! Нека и ние хвалим Господа Бога, нека и ние Му възпеем песен нова, нека и ние се порадваме и веселим, защото голяма милост се изля над българския народ и българската земя!"

 

 

Снимки

Независимостта на България започва от РусеНезависимостта на България започва от РусеНезависимостта на България започва от РусеНезависимостта на България започва от РусеНезависимостта на България започва от Русе
« предишна новинаследваща новина »