ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Акценти от Шестата междуправославна среща на центровете за изследване на религиите и сектите (обновено)

06 октомври 2013 01:00, Софийска митрополия
Храмът на Хаджидимовския манастир "Св. вмчк Георги"

На 22 септември 2013 г. в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги” след няколкодневна ползотворна работа приключи Шестата международна среща на православните центрове за проучване на религиите и сектите.

От Софийска епархия в православния форум се включиха ик. Кирил Дидов – представител на Софийска св. митрополия, д-р Десислава Панайотова, директор, и Бисер Божков, експертен сътрудник на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий” при едноименния столичен храм (ул. „Г. Вашингтон” № 47). Срещата премина наситено, с много задълбочени доклади, интересни съобщения, споделени практики за успешно противодействие на сектантството и полезни лични разговори с установяване на множество нови контакти между братя и сестри в Христа – съмишленици в общото дело на православното свидетелство в съвременния свят.

В хода на срещата силно впечатление направи докладът на Критския архиепископ и митрополит на Ираклио Ириней (Вселенска Патриаршия), който посочи, че като предпазване и излекуване от сектантска зависимост удачно средство е приобщаването на всеки човек към размисъл върху темата: „С каква цел живеем на земята?” От отговора на този въпрос се определя всеки наш избор, целият ни светоглед и начинът ни на живот. Липсата на истинен отговор на този въпрос може да тласне човека да се увлече по някое лъжеучение и да влезе в секта. Подобна уязвимост се дължи на това, че вместо придобиването на Св. Дух, някои хора превръщат в основно съдържание на своя живот житейската си ангажираност в постигането на второстепенни цели. Освен това, личности и семейства, които са погълнати от красотите и благата на този свят, са по-склонни да гледат утилитарно на своя живот и съответно да деформират представата си за рая и блаженството като я свеждат до представата за земно щастие, здраве и благополучие. Също така като причина за влизането в секти архиепископ Ириней изтъкна присъщите на съвременния човек автономност и себедостатъчност, които го довеждат до живот без Бога за разлика от христоцентричността в Православието, която ни предпазва от гордостта, излишната самоувереност и бездуховността. Според архиепископ Ириней американският и западно-европейският стил на живот влиза в конфликт с духа на православния аскетизъм и това често подвежда множество членове на днешното общество да презрат смирението и да злоупотребят със свободата си, което се обръща срещу самите тях. Като причина за участието на мнозина в секти и култове архиепископ Ириней изтъкна още и анонимността в големия град. За да се почувстват ценни и значими, някои хора се включват в дадена сектантска общност, където им се внушава, че те са много специални и дори „избрани”. Слабата връзка на модерния човек с природата и земята също е фактор, улесняващ сектантството да си пробие път до човешките сърца, които, изпитвайки дефицит на здрави екзистенциални устои и глад за природосъобразен начин на живот, лесно се поддават на заблуждаващи религиозни и псевдорелигиозни учения и практики. Архиепископ Ириней посочи, че е особено важен положителният пример на духовните пастири на Православната църква, силната молитва на духовниците и миряните, единодействието помежду им в опазването на чистата православна вяра и в преподаването й на ближните.

Друго запомнящо се послание бе това на Карпасийския епископ Христофор (Кипърска православна църква), който подчерта, че ереста нарушава истината, разкрита в Църквата на Петдесетница. Ереста руши истината, която води човека до обожение. Затова и борбата със сектите не е само догматическа (т.е. противопоставяне на едно учение спрямо друго), а е най-вече екзистенциална. Защото борбата на светата Православна църква срещу сектантската духовна подмяна и лукавство цели да даде на всяка човешка личност правилна ориентация, правилни очаквания за съществуването. Църквата иска да излекува всеки човек чрез животворящата и преобразяваща Божия благодат. Докато сектите са опасни именно поради това, че възпрепятстват човека да преживее реалната и спасителна среща с Богочовека Иисус Христос. Карпасийският епископ Христофор наблегна на това, че ереста е вредна, защото – според израза на св. Епифаний Кипърски – представлява преиначаване на живота и неговия смисъл.

Последваха много съдържателни и практически полезни доклади и съобщения като тези на прот. Георги Йофе и адвокат Александър Корелов (РАЦИРС), и на проф. Александър Дворкин (Център „Св. Ириней Лионски”) - Руска православна църква, Обуховски епископ Йона (Украинска православна църква - Московска патриаршия), архимандрит Яков Халил (Антиохийска патриаршия), адвокат Георги Крипас (Кипърска православна църква), и много други представители на поместните Православни църкви, които се постараха да изтъкнат своя реален опит в ефективното протипоставяне на сектантската пропаганда в техните диоцези.

На фона на това участниците останаха озадачени от изказването на д-р Милка Баръмова – сътрудник на Центъра за проучване на нови религиозни движения, която се опита да внуши, че Българската православна църква има слаба роля в борбата със сектите в България, и че Православната църква като цяло не трябва да води апологетична война със съвременните сектантски общности.

В своите изказвания д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий”, представи добри практики в реалната борба на БПЦ срещу разрушителното влияние на сектите и култовете у нас – успешната съвместна работа с държавни, областни и общински институции за спиране на сектантски инициативи; както и победа в съдебни дела на секти срещу БПЦ. Д-р Панайотова категорично подчерта, че дълг и присъщо качество на Църквата е да се занимава с мисионерство и апологетика, което тя е правила от самото начало на своето съществуване. (Пълния доклад на представителите на ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий” можете да прочетете в http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=410)

По-късно Критският архиепископ и митрополит на Ираклио Йриней, както и други представители на Православните църкви-сестри поздравиха д-р Панайотова за изразената позиция. Архиепископ Ириней благослови трудовете на ЦРИК при храм „Св. св. Кирил и Методий” в София.

От своя страна сътрудникът на ЦРИК Бисер Божков подчерта в изказването си важността на пастирската, духовната и просветната работа с хората и особено с пострадалите от окултни секти и наркотици. Преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски” приканиха г-н Божков към бъдещо сътрудничество по въпросите на превенцията и лечението на окултните и наркотичните зависимости.

ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий” предостави на Междуправославната мрежа и списък с вероизповеданията и сектите в България, с което ще подпомогне работата на Седмата среща през 2014 г. Тя ще има за цел да обсъди и гласува критериите, според които определени общности могат да бъдат определени като секти и опасни култове, и съответно да изготви списък с такива.

Участието на представителите на Софийска епархия в Шестата международна среща на православните центрове за проучване на религиите и сектите завърши с молитвено включване в съборната св. Литургия в храм „Успение Богородично” в митрополитския център Гоце Делчев. Те попросиха от Бога Той да дарява своите работници с ревност и сила, с мъдрост и любов, та всички добре да послужат Нему за спасение на ближните и за прослава на Неговото пресвято име.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: ставр. ик. Силвестър Янакиев, Петър Цветанов, Десислава Панайотова, Мирела Кючюкова

 

 

Снимки

Молебен за откриването на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоМолебен за откриването на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоДелегатите на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоНеврокопски митр. Натанаил открива срещата в манастирската залаОткриване на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоОткриване на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоОткриване на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоОткриване на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоОткриване на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоОткриване на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоНеврокопски митр. НатанаилОткриване на Шестата междуправославна среща за противодействие на сектантствотоМелнишкият еп. Серафим чете Поздравителното слово на Българския патрниарх НеофитМелнишкият еп. Серафим чете Поздравителното слово на Българския патрниарх НеофитАксумски митр. Петър - Александрийска патриаршияПроф. Александър Дворкин - Руска православна църкваАндрей Протич - Сръбска православна църкваО. Раду Морешан - Румънска православна църкваШеста междуправославна среща за противодействие на сектантствотоШеста междуправославна среща за противодействие на сектантствотоАрхиепископът на Крит и митрополит на Ираклио ИРИНЕЙО. Андрей - Полска православна църкваАлбанска православна църкваОбуховски епископ Йона - Украинска православна църква (МП)Шеста междуправославна среща за противодействие на сектантствотоАрхиеп. Ириней и еп. ХристофорПрот. Георги Йофе се готви за своя докладАрхиеп. Ириней и еп. ХристофорШеста междуправославна среща за противодействие на сектантствотоХаджидимовският манастир "Св. вмчк Георги"Шеста междуправославна среща за противодействие на сектантствотоКарпасийски еп. Христофор, Браницки еп. Григорий и Мелнишки еп. СерафимАдвокат А. Корелов (РАЦИРС - Русия)Шеста междуправославна среща за противодействие на сектантствотоАдвокат А. Корелов (РАЦИРС - Русия)Шеста междуправославна среща за противодействие на сектантствотоДуховна беседаЗемите около Хаджидимовския манастирДелегати на срещата в Хаджидимовския манастирАрхим. Яков Халил (Антиохийска патриаршия) и о. Раду Морешан (РумънскаПЦ)Карпасийски еп. Христофор и Браницки еп. ГригорийЦветята на манастираХаджидимовският манастир "Св. вмчк Георги"Хаджидимовският манастир "Св. вмчк Георги"Хаджидимовският манастир "Св. вмчк Георги"Хаджидимовският манастир "Св. вмчк Георги"Аксумски митр. Петър, Неврокопски митр. Натанаил, Ловчански митр. Гавриил и Браницки еп. ГригорийМитр. Гавриил с еп. Йона и еп. ГригорийМитр. Гавриил и еп. ЙонаД-р Десислава Панайотова - ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" - Софийска епархияД-р Десислава Панайотова - ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" - Софийска епархияШеста междуправославна среща за противодействие на сектантствотоД-р Десислава Панайотова - ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" - Софийска епархияГ-н Бисер Божков - ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" - Софийска епархияГ-н Бисер Божков - ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" - Софийска епархияГ-н Бисер Божков - ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" - Софийска епархияЦветята на манастираВ библиотеката на Хаджидимовския манастирАдвокат Стефка Спиридонова в разговор с други участници в срещатаД-р Десислава Панайотова и г-н Бисер Божков - ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" Юридическата работна група преди заседаниеД. ПанайотоваПрот. Николай Николов - Русенска епархия и г-н Б.Божков - Софийска епархияПрот. Николай Николов - Русенска епархия, Д. Панайотова и Б.Божков - Софийска епархияКулата на манастираАпсидата на манастирския храмС Кръста побеждаваме!Роза в градината на манастираХаджидимовският манастир "Св. вмчк Георги"Храм "Успение Богородично" - Гоце ДелчевХрам "Успение Богородично" - Гоце ДелчевХрам "Успение Богородично" - Гоце Делчев - иконостасХрам "Успение Богородично" - Гоце Делчев - олтарКритски архиепископ Ириней извършва проскомидийния чинЛовчански митрополит ГавриилМелнишки еп. СерафимВзимане на времеВзимане на времеКритски архиепископ Ириней оглави св. Литургия на 22.09.2013 г. в Г.ДелчевЛовчански митрополит ГавриилВярващият народАрхиеп. Ириней Архиеп. ИринейАксумски митр. ПетърЛовчански митрополит ГавриилДяконитеВелик входСв. Литургия - 22.09.2013 г., гр. Г. ДелчевВелик вход - архим. Яков ХалилЕп. Григорий Браницки - Велик входАрхим. Яков Халил Архиеп. Ириней по време на Евхаристийните свещенодействияПричастяване с Тялото и Кръвта ХристовиПрием в Неврокопска св. митрополияЕп. Григорий беседва с участник в конференциятаАрхиеп. Ириней Критски и д-р Десислава ПанайотоваПаметна снимка на участниците в Шестата междуправославна срещаМитр. Гавриил, адв. С.Спиридонова, д-р Д.Панайотова, адв. М.Кьосева, Б.Божков и др.
« предишна новинаследваща новина »