ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмът „Св. Пантелеймон” в Княжево на 90 години

24 септември 2013 10:10, Софийска митрополия
Храмът „Св. Пантелеймон” в Княжево

На 22 септември храмът „Св. вмчк Пантелеймон” в кв. „Княжево”, построен от руските белоемигранти и военноинвалиди отбеляза своя 90-годишен юбилей.

Божествената св. Литургия с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе отслужена от Маркианополския епископ Константин в съслужение с настоятеля на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София архимандрит Филип (Василцев), секретаря на Подворието йеромонах Зотик (Гаевски) и протойерей Николай Нешков.

Преди началото на св. Литургия Александър Морозов, диригент на хора на Подворието, бе постриган за четец. По време на богослужбата бяха възнесени молитви за упокоение на душите на починалите свещенослужители и богомолци от енорията на храма.

След края на Литургията Маркианополският епископ Константин преподаде отеческия благослов и поздрав на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на архимандрит Филип, съслужилите свещеници, паството и гостите на празника на храма „Св. Пантелеймон”. Той благодари за гостоприемството и сподели духовната си радост от възможността да участва в това тържество, тъй като много пъти е обгрижвал при нужда този храм. „И винаги, когато сме заедно в църква, с едно сърце и с една уста да прославяме нашия Спасител Господ Иисус Христос! Амин!”- завърши словото си владиката и благослови присъстващите богомолци.

В отговор архимандрит Филип изказа дълбока благодарност на светейшия Български патриарх Неофит за неговото благословение за провеждането на храмовия празник и отслужването на божествената Литургия от Маркианополския епископ Константин. Като припомни тежката съдба на руските белоемигранти, които, загубвайки Отечество си, открили в България своята втора Родина, архим. Филип каза: „На този ден ние възнесохме благодарствена молитва към Бога за това, че този храм е бил съграден, че дълги години – 90 години, тук се извършва молитва, извършва се св. Литургия, да даде Бог този храм да устои до края на вековете. Амин”. В края на словото си той прочете грамота от светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил за награждаването с орден «Св. благоверен княз Даниил Московски» III степен на дългогодишния църковен настоятел при храма П. И. Петков, който през тази година също навърши 90 години.

От името на енорията на храма приветствено слово произнесе П. И. Петков, който с вълнение благодари за високата награда и за помощта, която Руското подворие оказва на храма. Той припомни имената на свещениците, художниците, диригентите, богомолците, дарителите и благодетелите на храма, повечето белоемигранти, завършили своя жизнен път в Руския военно-инвалиден дом (сега Социален старчески дом за хора с деменция), а техните семейни „намолени” икони, украсяват стените и аналоите в храма. Г-н Петков разказа и за благотворителната дейност, която извършва от много години църковното настоятелство на храма, което успява да намери средства материално и с продукти да подпомогне за двата най-големи християнски празници останалите живи, вече на преклонна възраст, деца на белоемигранти, а също и хората от Старческия дом, на които в навечерието на този празник лично са раздали над сто пакета с плодове.

В същия ден в Руския културно-информационен център се състоя тържествено събрание и концерт на хора на Руската църква „Св. Николай” по повод 90-годишнината на храма „Св. Пантелеймон” в „Княжево”. Посолството на Руската федерация бе представено на празника от съветник В. Солодкин.

 

 

Снимки

Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"Празник в храма „Св. Пантелеймон”, кв."Княжево"
« предишна новинаследваща новина »