ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

КОМЮНИКЕ ОТ ШЕСТАТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕ

24 септември 2013 15:12, Неврокопска митрополия
ШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕ

ШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕ

 

19 - 22 СЕПТЕМВРИ 2013

МАНАСТИР „СВЕТИ ГЕОРГИ” - ХАДЖИДИМОВО

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, БЪЛГАРИЯ

 

ОБЩА ТЕМА:

„ПРАКТИЧЕСКО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ СЕКТИ И ГИБЕЛНИ КУЛТОВЕ – ПАСТИРСКИ, СОЦИАЛНИ И ПРАВНИ АСПЕКТИ”

 

К О М Ю Н И К Е

 

С основание се твърди, че големите нравствени и социални проблеми, които заливат нашия свят, не се дължат на недостатъчна религиозност, а напротив – на твърде голяма вяра в различни заблуди.

Това беше и основната констатация на участниците в Шестата международна среща на православните центрове за проучване на новите религиозни движения и гибелни култове, която се състоя от 19 до 22 септември 2013 г. в България.

Срещата се проведе в манастира „Св. Георги” – Хаджидимово, гр. Гоце Делчев, България, под егидата на Българската православна църква и неин домакин беше Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит г-н Натанаил.

В срещата взеха участие повече от 100 представители на почти всички Православни църкви: Вселенска патриаршия, Александрийска, Антиохийска, Йерусалимска, Руска, Сръбска, Румънска и Българска патриаршии, Кипърска, Гръцка, Полска, Албанска и Украинска църкви, както и на много православни центрове, занимаващи се с проблемите, свързани с новите тоталитарни секти.

Общата тема, която разгледаха участниците, специалисти и изследователи на новите тоталитарни секти и гибелни култове, беше: „Практическо противодействие на тоталитарните секти и гибелни култове – пастирски, социални и правни аспекти”.

Обстоятелствените доклади и задълбочените разисквания доведоха до констатацията, че стремглавото разпространение на най-разнообразни тоталитарни секти и гибелни култове поражда необходимост тактиката за пастирско, социално и правно противодействие да бъде приспособена към днешните условия.

Стана пределно ясно, че въпросните секти, прикривайки се под примамливи маски и създавайки измамни очаквания, улавят в капана си нищо неподозиращи човешки жертви, откъсват ги от тяхната естествена семейна и социална среда, деформират личността им и ги превръщат в свои безволеви инструменти.

Но най-лошото е, че те пречат на жертвите си да постигнат крайното предназначение на човека, а именно единение с Бога по благодат и вечен живот.

След откровена самокритика бе счетено за необходимо да се обърне специално внимание на личното усъвършенстване на пастирите, духовното възраждане на енориите и по-систематичното организиране на Поместните църкви по светоотечески пример чрез адекватно оползотворяване на всички съвременни средства.

Правните експерти, които участваха в срещата, показаха с примери, че сектите нарушават разпоредби на Наказателния и Гражданския кодекс, както и основни конституционно установени свободи, служейки си при това с коварство, измама и лъжливи и заблуждаващи методи.

Поради това бе счетено за необходимо специалистите-изследователи от църквите и центровете, в сътрудничество с правни консултанти, да информират държавните, съдебните и социалните институции за тази опасност.

Накрая, стана очевидна нуждата от по-тясно сътрудничество между Поместните църкви чрез обмен на информация и опит, както и от съставяне на единен актуализиран списък на сектантските групи, които са несъвместими с православната вяра, с цел навременното и компетентно информиране и защита на вярващите. За тази цел бе избрана специална комисия, която ще разработи основните принципи и предпоставки при изготвянето на списъка, така че той да бъде представен на следващата Седма среща.

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »