ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на Седмицата на православната книга във Варна

24 септември 2013 16:02, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Откриване на Седмицата на православната книга

За петнадесета поредна година в Пленарна зала на Община Варна беше открита Седмицата на православната книга.

През 2013 г. християнският свят отбелязва 1700 години от издаването на Миланския едикт и 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Част от лекциите по време на тазгодишния форум са посветени на тези годишнини. Едното слово по време на откриването беше: „Значението на мисионерското дело на светите братя Кирил и Методий” от д-р Андрей Захариев – преподавател по философия в Пловдивския университет и журналист. В емоционално изказване г-н Захариев поднесе основната си теза, че след делото на светите братя езикът, на който се е говорело по това време, започва да се „разбира”. Започва да се чете и Евангелието и да се разпространява сред славяните.

Дълго време беше отделено на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Петнадесетата седмица е посветена и на нашия непрежалим архиерей, с когото се разделихме твърде рано.

Спомени – колкото лични, толкова и общоизвестни, споделиха: проф. Валерий Алексеев – президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”, протойерей Дончо Александров от храм „Св. Атанасий”, г-н Илко Раев, който познаваше митрополит Кирил много години, г-н Андрей Стамболи, познавал дядо Кирил от годините на следването му в Русия.

Вечерта продължи с представяне на следващата книга от поредицата за руски писатели и поети и Православието. Единадесетата книга „М. А. Шолохов и Православието” е издание на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. След това по молба на отец Василий Шаган г-н Алексеев разказа за обстановката в Сирия, във връзка с множеството срещи, които е провеждал с депутати от европейските страни и архиереи от Антиохийската църква.

Последният гост за вечерта беше прот. доц. Вадим Леонов от Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет. Той представи своята твърде интересна книга „Основи на православната антропология” и изнесе лекция: „Предназначението на човека по отношение на Бога, ближните и околния свят и преодоляването на петте разделения”. В нея той говори за това, че човек трябва да преодолее „разстоянието”, например между Небето и Земята, и така да достигне до Бога. Това е била една от основните задачи на Адам при Сътворението.

Вечерта завърши с голям интерес към предлаганата литература и разговори с гостите.

 

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Г-н Коста БазитовГ-н Коста БазитовПроф. Валерий Алексеев – президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”Проф. Валерий Алексеев – президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”Прот. Дончо АлександровПрот. Дончо Александров Г-н Илко РаевГ-н Андрей СтамболиПроф. Валерий Алексеев – президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” Книгите от поредицата за руски писатели и поети и ПравославиетоПроф. Валерий Алексеев – президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” Протойерей Василий ШаганД-р Андрей Захариев – преподавател по философия в Пловдивския университет и журналистД-р Андрей Захариев – преподавател по философия в Пловдивския университет и журналистПрот. доц. Вадим Леонов от Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университетПрот. доц. Вадим Леонов от Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет
« предишна новинаследваща новина »