ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Седмица на православната книга – ден трети

26 септември 2013 15:07, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Новите книги на Синодално издателство

Както всяка година и при това петнадесето издание на Седмицата на православната книга интересът към представените книги и гостите е голям.

Вечерта започна с представянето на книгите на Синодално издателство на Българската православна църква – „СПОДЕЛЕНО ЦАРСТВО. Хроника на чудесата при откриване мощите на Карейските мъченици от остров Митилини" и „Отвъд смъртта” от архим. Василис Бакоянис. Книгите, които с увлекателна лекота и достъпност откриват пред читателя безспорни истини от дълбините на живота, бяха представени от Анула Христова, главен редактор "Книгоиздаване" при издателството.

Следващият лектор беше отец Кривостой от Нишка епархия, който предаде извиненията и поздравите от Нишкия епископ д-р Йован (Пурич). Той прочете посланието: „1700 години от Миланския едикт – духът на едикта и сега е с нас!” на епископ Йован и покани всички на честванията, които се организират в Нишка епархия, по случай 1700 години от Миланския едикт. С благословението на Негово Преосвещенство еп. Йован о. Василий Шаган получи за ДПЦ „Св. Арх. Михаил” книгата „Човешкото лице на Бога” и диск с филма, заснет по книгата „Иконата” по сценарий и режисура на дякон Ненад Илич.

Мария Иванова от издателство „Омофор” представи две от книгите „Завръщане към отците" и „Психологическото и религиозното битие на човека", с които започва поредица за психологията и психиатрията в и във връзка с Православието. Книгите са на големия сръбски психиатър акад. проф. Владета Йеротич. Последният изнесе лекция на тема: „Какво би трябвало да променим в себе си”. Тя предизвика множество отзиви и интересни въпроси.

Единият е много актуален за времето ни. Много от християните смятат, че не е редно да се ходи на психолог или психиатър, защото всичко може да се реши в Църквата. Възможно ли е християнинът да посещава психотерапевт, психолог или психиатър и как е в Сърбия? Академик Йеротич отговори много обширно и изчерпателно. Съвсем накратко – да, защото човек, както казва и Православната църква, е болен. И има нужда от лекар. И е нужно да се доверява на този лекар било то психолог, свещеник или някой друг специалист, ако това не е в противоречие с чистото православно учение и с православния начин на живот.

Вечерта завърши с покана от протойерей Василий Шаган за посещение на днешната среща, която отново е с известен, но този път руски, православен психиатър, психолог, психотерапевт, к.м.н. проф. Дмитрий Авдеев. Той ще представи и част от своите книги, които са преведени на български.

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Свещеник Кривостой от Нишка епархияСвещеник Кривостой от Нишка епархияСвещеник Кривостой от Нишка епархияСвещеник Кривостой от Нишка епархияСвещеник Кривостой от Нишка епархияСръбският психиатър акад. проф. Владета ЙеротичСръбският психиатър акад. проф. Владета ЙеротичСръбският психиатър акад. проф. Владета ЙеротичСръбският психиатър акад. проф. Владета Йеротич
« предишна новинаследваща новина »