ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Седмица на православната книга – ден четвърти

27 септември 2013 14:05, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Представяне на “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас”

Четвъртият ден на Седмицата на православната книга започна по-рано от обичайното с представяне на изданието на Двери “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас”. От години има тясно сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и РИО-Варна и в този случай това пролича на практика. Представянето премина при голям интерес от страна на началните учители от града и региона. Протойерей Василий Шаган приветства учителите и напомни, че срещата се организира неслучайно на това място, където е било първото българско училище във Варна. Както в миналото, така и сега българите имат нужда от просвета на своя роден език в духа на християнските ценности.

Лекцията на проф. Анестис Кеселопулос от Богословския факултет на Аристотелевия Солунски университет „Православният духовен живот и християнска нравственост, изложени в творенията на св. Никодим Светогорец”, предизвика голям интерес. Сред аудиторията св. Никодим Светогорец е сред най-почитаните отци на Църквата и изложението на проф. Кеселопулос предизвика множество въпроси, на които той отговори изчерпателно.

Интересен подход бяха избрали от издателство „Омофор” за представяне на книгите „Православният възглед за душевните болести” от проф. д-р Дмитрий Авдеев, психиатър, психотерапевт, и „Мисли за женската душа” от Яна Беседина – лични истории и разкази за причините, поради които са решили да ги издадат.

Относно „Светоотеческото учение за изцеляващото слово, психиатрията и лечението на душата” говори проф. д-р Дмитрий Авдеев, като сподели на достъпен език своя опит и наблюдения в практиката си като православен психолог и психотерапевт. Множество въпроси предизвика неговата тема за сътрудничеството между Църквата и психолозите, тъй като в България това е все още нова и недостатъчно коментирана тема.

Отново имаше засилен интерес към предлаганата литература. Денят завърши с пожеланието от протойерей Василий Шаган за добра вечер и до нови срещи в петия ден на Седмицата на православната книга.

 

 

 

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Представяне на “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас”Полина Спирова представя учебното помагалоЗлатина Каравълчева представя учебното помагалоПредставяне на “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас”Представяне на “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас”.Проф. Анестис Кеселопулос – Богословски факултет на Аристотелевия Солунски университет Проф. Анестис Кеселопулос – Богословски факултет на Аристотелевия Солунски университет Проф. Анестис Кеселопулос и Анула Христова, гл. редактор "Книгоиздаване" при Синодално издателствоПроф. Анестис Кеселопулос – Богословски факултет на Аристотелевия Солунски университет  Проф. д-р Дмитрий Авдеев, Яна Беседина и екипът от изд. "Омофор"Проф. д-р Дмитрий Авдеев и доц. Костадин Нушев Проф. д-р Дмитрий АвдеевПроф. д-р Дмитрий Авдеев Гости и слушатели на Седмицата на православната книгаГости и слушатели на Седмицата на православната книгаСедмица на православната книга - Варна, 2013 г.
« предишна новинаследваща новина »