ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Седмица на православната книга – ден пети

29 септември 2013 15:47, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Проф. д-р Дмитрий Авдеев

Петият ден на Седмицата на православната книга започна с неформална среща и лични разговори, дори и консултации с проф. д-р Дмитрий Авдеев, православен психиатър и психотерапевт. Така организаторите се погрижиха за всеки аспект от здравето на човека.

Продължението беше, както обикновено, в Пленарна зала на Община Варна, където свещ. доц. д-р Стоян Чиликов представи своята книга „Православната вяра и живот”. Той разказа за книгата си, в която по достъпен начин се обяснява как християнинът трябва да живее своята вяра.

След това доклад на тема „Богословие на болката – Тайнството Болка” представи Анула Христова в качеството си на магистър по Християнска етика при Богословския факултет на Солунския университет „Аристотел”. Разгледана през призмата на православно-богословския поглед антропологичната темата за болката, като чисто човешко „качество” и стълба към светостта, беше в синхрон със следващото изложение.

Гост на тазгодишното издание на форума беше акад. Владимир Лисичкин, президент на фонда „Светител Лука” и внук на светителя. Акад. Лисичкин разказа за своя дядо и представи последната (пета) книга, която е написал за него. „Военният път на Св. Лука Войно-Ясенецки” излезе от печат на български малко преди Седмицата на православната книга и предизвика огромен интерес. Той подари на храм "Св. Николай", гр. Варна икона на св. Лука Войно-Ясенецки от името на фонда „Светител Лука”.

След това беше прожектиран документалният филм на Телекомпания „Сретение” „Архиепископ Лука Войно-Ясенецки”, с участието на Синодалния отдел за работа с младежта на Руската православна църква, сценарий Вадим Бандиленко и режисьор Татяна Тарасова. За съжаление светителят Лука, който е бил гениален хирург и чиито книги все още се ползват като учебни пособия, все още е малко познат в България, докато в Гърция, например, вече има храмове, посветени на него.

Вечерта завърши с топли аплодисменти и пожелания за нови срещи.

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Проф. д-р Дмитрий Авдеев Седмица на православната книга – ден петиПроф. д-р Дмитрий Авдеев Прот. Василий Шаган и свещ. доц. д-р Стоян ЧиликовКнигата на свещ. доц. д-р Стоян Чиликовсвещ. доц. д-р Стоян Чиликовсвещ. доц. д-р Стоян ЧиликовАнула Христова – магистър по Християнска етика при Богословския факултет на Солунския университет „Аристотел”.Анула Христова – магистър по Християнска етика при Богословския факултет на Солунския университет „Аристотел”.Акад. Владимир ЛисичкинАкад. Владимир Лисичкин Св. Лука Войно-ЯсенецкиДар за храм "Св. Николай"Книгата „Военният път на Св. Лука Войно-Ясенецки” на акад. В. Лисичкин
« предишна новинаследваща новина »