ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно естъ”

30 септември 2013 17:03, Русенска митрополия
Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”

На 27 септември 2013 г. в русенския катедрален храм „Света Троица” според утвърдената програма, с тържествен камбанен звън и при стечение на многоброен богомолен народ, беше посрещната чудотворната икона „Достойно естъ”. Тя е точно копие на оригиналната чудотворна икона, която се пази и до днес на Света Гора Атон и е подарена на ПКСХП „Св. Александър Невски” от Свещения Кинотис на монашеската република.

За да посрещнат иконата, бяха дошли катедралното духовенство, свещеници от всички русенски храмове и монасите от Басарбовската св. обител, начело с нейния игумен архимандрит Емилиан. След тържественото посрещане иконата беше поставена в средата на храма, където пред нея беше отслужен молебен. Службата бе предвождана от протосингела на Русенска митрополия архимандрит д-р Виктор. Храмът беше изпълнен с вярващи, дошли да се поклонят и помолят пред чудотворния образ на Пресвета Богородица, пред който преди векове монахът чул от св. архангел Гавриил химна „Достойно естъ”, който и днес се пее на всяка св. Божествена литургия. В края на молебена бе изпято „Многая лета” за духовните и светски власти и всички присъстващи християни. Архимандрит Виктор, архимандрит Емилиан и ставр. ик. Илиан Илиев осениха със св. Кръст богомолците. Проповед произнесе архимандрит Виктор. В нея той изтъкна, че с благословението на Св. Синод на БПЦ иконата „Достойно естъ” посети Доростолска и Русенска епархии, след което предстои да посети Великотърновска епархия. В Русенска епархия с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, временно управляващ Русенска епархия, иконата посети градовете Тутракан, Разград, Попово, Бяла и Русе. Той призова вярващите да пристъпват с благоговение към светия образ, изпросвайки с молитва застъпничеството на Божията Майка.

Цял ден не секна потокът от хора, дошли да се помолят пред св. Богородичен образ. Иконата ще остане за поклонение в Русе до 1 октомври 2013 г., когато към 14 ч. ще бъде тържествено изпратена за Великотърновска епархия.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: протодякон Кирил Синев и Милен Бакалов

 

 

Снимки

Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”Русе посрещна иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть”
« предишна новинаследваща новина »