ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Девическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 години

04 октомври 2013 00:39, Софийска митрополия
Девическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 години

В последните тежки времена, когато с умножаването на нашите грехове са се намножили и злощастията ни, Пречистата и Преблагословена Дева Мария, Божията Майка, ни дава в защита Своя покров, за да ни освободи от всякакви беди, да ни защити от глад, мор и земетресения, да ни спаси от войни и рани и ни запази невредими под Своя покров. Сказанието от словото за Покрова на Пресвета Богородица ни дава следните подробности:

На 1 октомври 910 г. сарацини (араби) нахлули в пределите на Византийската империя по времето на царуването на император Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирали по това време на всенощно бдение в Църквата на Пресвета Богородица във Влахерна – местност в Константинопол, в западния край на града. В тази църква била положена честната дреха на Пресвета Богородица. Тук заедно с одеждата на св. Богородица в златотъкан ковчег се съхранявали още нейният омофор и част от пояса й. Под ОМОФОР на св. Богородица се има предвид нейният покров за глава - голямо покривало, което тя носела на главата си. Там по време на всенощното бдение на първи октомври, в четвъртия час на нощта, в присъствието на множество народ свети Андрей, юродив заради Христа, издигнал очи нагоре и видял Небесната Царица, Покровителка на целия свят, Пресветата Дева Богородица, която стояла във въздуха и се молела дълго, обливайки със сълзи Своето Пречисто лице. След завършването на молитвата Тя снела от Себе Си блестящото подобно на мълния голямо и страшно покривало, което носела на Своята Пречиста глава и като го държала с велика тържественост на Своите пречисти ръце, го разпростряла над целия народ, стоящ в църквата. По молитвите и покровителството на Пресвета Богородица сарацините били прогонени от страната. И Църквата учредила празника „Покров Богородичен” да се чества в деня на това чудно откровение на Богоматерната закрила - 1 октомври. Във всички бедствени наши дни ние имаме нужда от милостивия покров на Пресветата Дева, но в този ден ние специално отправяме благодарност, слава и молитва за Тази, Която всички нас осиновява в любовта на Своя Син.

Да влязат в радостта на самоковските монахини - сестри в Христа, специално за храмовия празник „Покров на Пресвета Богородица”, когато се навършват 241 години от основаването на манастира, пристигна Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий – игумен на Зографската света обител от Света гора - Атон, Гърция, придружен от монаси. Въпреки дъждовното време и делничния ден, в красиво подредения с цветя и венци храм се събра голямо множество богомолен народ както от Самоков, така и от цялата страна. С дарове и хлебни приношения вярващите влизаха в храма и отправяха своите молитви на благодарност към св. Богородица и отново попросиха нейната защита и закрила. В навечерието на празника се отслужи Всенощно бдение от йеромонах Пимен.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в чест на празника тази година бе отслужена божествена св. Литургия, оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия в съслужение с Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, монаси от Зограф и боголюбивите отци от Самоковска околия: свещеник Любомир Мишков – ефимерий при манастира „Покров Богородичен” - Самоков, свещеник Георги Николов от храм „Успение Богородично”, свещеник Михаил Колев от „Въведение Богородично”. Сред присъстващите гости бяха двамата зам.-кметове на Община Самоков - Васил Сайменов и Радослав Стойчев, юристката на общината - Ангелина Вангелова, както и ревностни христолюбиви поклонници от храмовете в София – „Света Неделя” и „Свети Седмочисленици”.

Под диригентството на Андрей Касабов – секретар на Софийска света митрополия, певците украсиха с ангелогласни песнопения богослужението. В края на св. Литургия, архимандрит Антим се обърна към многобройните вярващи със слова на възхвала към Пресветата Божия майка като благопожела на всички да живеят в мир, разбирателство и благополучие под покрова й. Той изрази специална благодарност към общинското ръководство на града и многобройните богомолци.

След пастирските слова в чест на празника за пореден път се организира литийно шествие, начело с празничната икона, което завърши с водосвет. Всички присъстващи бяха поръсени със светена вода и получиха благослов лично от схиархимандрит Амвросий, целувайки пастирската му десница. Бяха изнесени за поклонение мощите на св. вмчк. Георги и св. вмчк. Мина.

В чест на празника в кръщелната стая на манастира беше организирана художествена изложба на рисунки, изработени от деца от средните училища в града.

След богатото духовно угощение многобройните християни се насладиха и на благословено ястие, подготвено от сестрите в манастира.

Текст: монахиня Пелагия, манастир „Покров на Пресвета Богородица”, Самоков

 

 

Снимки

Девическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 годиниДевическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков отбеляза 241 години
« предишна новинаследваща новина »