ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опело и погребение на новопреставления свещеник Васил Цветков

06 октомври 2013 01:05, Весела Игнатова
Опело на новопреставления свещеник Васил Цветков

На 4 октомври бе извършено опело и погребение на свещеник Васил Цветков, родом от гр. Пловдив. Отец Васил внезапно почина на 3 октомври в светия олтар, по време на утринното богослужение в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив.

Многобройно църковно изпълнение се събра в следобедния час на 4 октомври в пловдивския храм „Св. св. Кирил и Методий“, за да изпрати по пътя на вечността един достоен свещенослужител на Пловдивската епархийска църква.

Множество свещеници, общински служители, творци на словото и изкуството, възпитаници и преподаватели на Пловдивската духовна семинария, духовни чада, роднини и приятели от близо и далеч се събраха в опечалено събрание, за да го изпратят в последния му земен път.

"Спря да бие сърцето на обичния ни отец Васил…." - каза местната преса веднага след скръбната вест за неговата внезапна кончина. "Отец Васил винаги благодареше - с усмивка, с чар... С богословските си познания и разсъждения впечатляваше всеки, който поиска съвет от него. Говореше спокойно, щедро разпръскваше Божието слово. С осанка на аристократ излъчваше респект у млади и стари. Бе високо ерудиран и начетен духовник. Интелигентен човек с интереси в изкуствата. Посещаваше изложби, галерии, интересуваше се от новите арт-течения. Въцърковяваше в светите дела приятелите си - повечето хора на духа, на музиката, художници, писатели... И с вещина ги приобщаваше към делата на Църквата…".

„Това е чест за благочестив човек“ - коментираха покрусени пловдивски свещеници внезапната кончина на отеца, имайки предвид, че той се е подготвил със специалните за духовника молитви за св. Литургия и заставайки в светия олтар, в този велик момент на откровение и по време на тази благодат, Бог го е прибрал при себе си.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който предстояваше опелото на новопреставилия се ревностен свещеник, с голямо вълнение се обърна по време на чинопоследованието към многобройното опечалено събрание и определи кончината на отеца като: “загуба за епархийската ни Църква, загуба за Божия народ в енорията, загуба за домашната църква, загуба на скъп съработник на Божията нива, загуба на неуморен труженик на Божия виноград“.

В своето искрено и прочувствено пастирско слово той каза:

„Скърбим, но и се смиряваме пред Божия промисъл, защото като християни имаме утехата на вярата. Силна беше вярата на отец Васил, която той преподаваше и на питомците на Пловдивската духовна семинария и на паството си, не само със слово, но преди всичко с дело. Жива и дейна вяра, отобразена в смирение, търпение… Той беше тих и спокоен човек, с мир в душата и сърцето си. И това се усещаше в отношенията му с близки и далечни. Той имаше непоколебима и християнска надежда. Надяваше се на Бога през всичкото си служение и през всичките си изпитания. Бог промисли да му възложи много отговорни дела в светата Църква:

Най-напред да се потруди като възпитател и преподавател за бъдещите свещенослужители, църковнослужители, пастири и учители на Църквата. Той вдъхновяваше учениците си със своя пример на благочестив живот и добродетелност.

Неуморно носеше тежестта на кръста на пастирското служение. Потруди се много да съгради църквата в село Стряма. Там, където никога храм не е имало, не е имало църковен живот, той създаде жива, благодатна църква, която се прояви и във величествен храм, който под негово ръководство се изгради... и не дочака неговото освещаване. Вярвам и се надявам, че Бог ще го сподоби да се възрадва и види завършека на делото си от Царството небесно и ще зарадва душата му във вечен и блажен покой…

Млад ни напусна… И като разсъждавах върху неговото служение, добродетели и житейски път не можеше да не си спомня думите на псалмопевеца, който казва, че не в дълговечността е честната старост, мъдростта не се измерва с броя на годините, мъдростта е седина за людете. И ако се питаме защо Бог го е взел от нас, там ще намерим и отговора: "за да не би злоба да измени разума му, или коварство да прелъсти душата му". Защото за кратки години той е придобил благоволение у Бога, а онези, които умират с Христа, ще живеят вечно".

„Бог да го прости! Почивай в мир, отче Василие! Ти достойно извърши своя пастирски дълг към Бога, към св. Църква, към народа и семейството си! Блажен е пътят, по който вървиш днес душо, защото ти е приготвено място за почивка! Ти вървиш и с теб твоите добри дела" - каза още митрополит Николай и се обърна към скръбното събрание с думите:

"Възлюбени, нека имаме пред очите си свършека на достойния живот на отец Васил. Нека не преставаме да се молим за неговия вечен и блажен покой, нека отправим молитва към Бог да даде утеха на всички скърбящи поради тежката загуба, да даде благодатна утеха в скръбта.

Бог да прости! Вечна и блажена да бъде паметта на новопреставилия се достоблажен йерей на светата ни Църква отец Васил!“

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар, за да обиколят трикратно с него св. престол. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи към гробното място, подготвено в двора на църквата.

Траурен камбанен звън се разнесе и възкресният тропар "Христос възкръсна от мъртвите …" прозвуча като утеха за скърбящите и заедно с това напомни за надеждата на всички християни - бъдещото благодатно Христово царство.

+++

Свещеник Васил Цветков е роден на 16 юли 1961 г. в град Пловдив. Основно и средно образование завършва в гр. Пловдив, след което през 1984 г. продължава обучението си в Духовната академия "Св. Климент Охридски", София. След придобиване на богословско образование веднага е назначен за преподавател и възпитател в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, където преподава философия, мисионерство, омилетика, християнска етика, психология и логика.

През 2001 г. е ръкоположен за дякон и свещеник от Пловдивския митрополит Арсений. През 2003 г. е назначен за енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство на храм “Св. Троица“ в с. Стряма. През същата година е назначен за свещеник и в Момино село.

През 2007 г. Пловдивският митрополит Николай му възлага да ръководи богослужебния и енорийски живот на големия пловдивски храм „Св. св. Кирил и Методий“, който благодарение на неговите усилия е ремонтиран и реставриран.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Кирил и Методий", гр. ПловдивОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковХрам "Св. Кирил и Методий", гр. ПловдивОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковПловдивски семинаристи се прощават с отец ВасилОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковОпело на новопреставления свещеник Васил ЦветковПогребение на свещеник Васил ЦветковПогребение на свещеник Васил Цветков Погребение на свещеник Васил Цветков Погребение на свещеник Васил Цветков Погребение на свещеник Васил Цветков Погребение на свещеник Васил Цветков Погребение на свещеник Васил Цветков
« предишна новинаследваща новина »