ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Престави се в Господа монахиня Пелагия от Горнооряховския манастир „Св. пророк Илия”

31 август 2009 10:53, Великотърновска митрополия
Манастир "Св. пророк Илия", гр. Горна Оряховица

На 30.08.2009 г., на 77 годишна възраст се престави в Господа обичната ни духовна майка монахиня Пелагия (Тодорка) Илиева Маркова – посветила живота си на служение Богу в манастир „Св. пророк Илия”, гр. Горна Оряховица, като многогодишна сестра и игумения на светата обител.

Монахиня Пелагия е родена на 20.03.1932 г. в с. Долни воден (днес квартал в гр. Асеновград) и постъпва в Горнооряховския манастир на 31.07.1948 г., където се подвизава до блажената си кончина.

В местноста „Камъка”, на 1 км от гр. Горна Оряховица през 1908 г., при разкопки са открити останки, доказващи съществуването на древен манастир, посветен на св. пророк Илия. От тогава благочестива традиция за гражданите на Г.Оряховица и околните селища е да извършват водосвет на това място навръх Илинден. През 1927 г. на това място се заселва и започва да се подвизава отец Никодим Зографски, който след известно време го напуска. Тогава се поселва монахиня Стефанида и така манастирът става девически.

По времето на монахиня Пелагия манастирът се възобновява изцяло, като върху старите основи са издигнати нови сгради във възрожденски стил. Майка Пелагия организира в манастира работилница „Мълния”, която много години успешно произвежда и реализира опаковъчна лента.

Бог да прости монахиня Пелагия (Тодорка Илиева Маркова)! Вечна и блажена ея память!

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Монахиня Пелагия

« предишна новинаследваща новина »