ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Село Устрем, Тополовградска духовна околия отново получи архиерейско благословение

31 август 2009 15:38, Сливенска митрополия
Сливенски Митрополит Иоаникий

На 30 август 2009 година – 12 Неделя след Петдесетница, когато Българската православна църква чества и паметта на св. Александър Невски, Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий отслужи поредната св. Литургия в храм „Св. Димитър Солунски” в с. Устрем, Тополовградска духовна околия, и извърши обновление на храма, след приключил основен ремонт. По време на Литургията митрополит Иоаникий отличи с офикия „иконом” енорийския свещеник протойерей Никола Шумов. Накрая православните християни получиха благословение от своя митрополит, който с назидателно слово им разясни поуките от неделното литургийно свето евангелие.

След обяд архиереят посети Устремския манастир „Св. Троица” и се информира за хода на строителството на новото източно крило.

Село Устрем, със старо име Вакъв, се намира в югозападната част на Сливенска епархия, в поречието на река Тунджа, между планините Странджа и Сакар. Съгласно местните хронисти то е основано през втората половина на 16 век. По време на турското робство му е била отредена важна роля, тъй като през землището му е преминавал пътя от Русе за Цариград. Турското правителство, за да запази хазната и пощата, които често били ограбвани от хайдутите на Индже войвода, Христо войвода и Кара Кольо, заселило селото с хора от други места, на които дало особени привилегии- да не плащат данъци и да не ходят войници. Единственото им задължение е било да охраняват пощата и хазната, идващи от Русе за Цариград.

В началото на 19 век известният хайдутин Христо войвода, приема монашество с името Хрисант и основава манастир на 2 км. от селото, посветен на Св. Троица. След смъртта му манастирът е бил завзет от гърците и е върнат на Българската православна църква през 1898 година. Днес манастирът „Св. Троица” е най-големият в Сливенска епархия.

През 1857 година в с. Устрем е построена църква в чест на св. великомъченик Димитрий Солунски, която е била опожарена през 1913 година и отново въздигната през 1921 година.

Жителите на селото са едни от най ревностните православни християни в този район. През последните няколко десетилетия 12 момчета от селото са завършили Духовна семинария. За съжаление демографските проблеми в България не са подминали и този Сакарски район и завършилите духовните училища, са се установили в други селища във вътрешността на страната.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий отслужи св. Литургия в храм „Св. Димитър Солунски” с. УстремПрез 1857 година в с. Устрем е построена църква в чест на Св. Великом. Димитрий СолунскиНакрая православните християни  получиха  благословение от своя МитрополитПо време на Литургията  Митрополит Иоаникий отличи с офикия „ИКОНОН” енорийският свещеник  прот. Никола Шумов Днес манастирът „Св. Троица” е най- големият в Сливенска епархия.

Аудио

Село Устрем

« предишна новинаследваща новина »