ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"

13 октомври 2013 21:52, Софийска митрополия
Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"

Тази вечер в старинния митрополитски храм „Св. Петка” с тържествено архиерейско богослужение бе почетена паметта на св. преподобна Петка Епиватска. Закрилница на този храм и присъстваща реално в него, видимо удостоверение за което са и множеството чудеса, вписвани надлежно в тефтера до чудотворната й храмова икона, преподобната е свята закрилница и на целия български народ.

Векове наред в този стар български и митрополитски храм зовът на благодарност и молитва към нея не стихва и по стара традиция в навечерието на празника й тук се отслужи вечерня с петохлебие. Службата бе хоростатисвана от викария на Софийския митрополит – Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. В свещеното богосъслужение влязоха председателят на храма свещеноик. Николай Николов, протосингелът на св. Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, архим. Теофан, ик. Александър Георгиев, председател на храм „Св. св. Кирил и Методий”, ик. Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне” и прот. Йоан Куков, председател на храм „Св. Георги – ротонда”.

При храмовия клирос застанаха опитни ръководители на църковно-певчески хорове и певци от централните столични храмове – Георги Миков, диригент на църковния хор при храма, Калин Кирилов, Стоян Малинов и др. А преосвещеният хоростат изпълни славата на преподобната.

Поклонниците, изпълнили храма, тихо и радостно съучастваха в празнична молитва. Свещите на принесените петохлебия озариха и примръкналия притвор, и смрачените от есента души.

„Днес пред нас е тази, на която са се кланяли и царе, и обикновени люде! Бог дава на българската земя в определено време Свои светци за благослов. И те са сред нас. А подвигът на света Петка е голям преподобнически подвиг - нейното женско естество е веднъж осветено от Пресв. Богородица и втори път - от духовния изблик на вярата.

В Софийска епархия имаме поне 15 храма и манастири, посветени в нейна чест. А този храм е прибежище на всички, които търсят умиротворение от големия град в своето ежедневие. Тук службите са редовни и храмът е важен и емблематичен за духовния живот на мнозина. Той е и мястото, където винаги са пребивавали и по-възрастни свещенослужители, за да са в по-живо общение с всички нас. Така тук млади и стари духовници са в свята приемственост. И нека винаги по този начин ние не угасяме Духа! Нека замълчат всички зломисленици. На никого никога не е било лесно, знаем, но още повече така е в Църквата. Но тук, когато силите човешки не стигат, помага Духът.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит поздравявам с настъпващия празник председателя на честния храм свещеноиконом Николай Николов, църковното настоятелство, певците, свещопродавачите, поклонниците – Божия народ, и всички, които днес празнуват” – каза в своето слово епископ Йоан.

„Въпреки трудностите, въпреки сложното ежедневие, правим всичко, за да бъдем в храма, да бъдем на служба, да бъдем в молитва. ... Имаме голяма светица. Пожелавам от все сърце молитвено да се обърнем към нея с думите, които св. патриарх Евтимий е отправял: БДИ НАД НАС, МАЙКО ПЕТКО, В ТРУДНИЯ НИ ПЪТ КЪМ ХРИСТОС. Амин.” – поздрави в отговор и благопожела ик. Николай Николов.

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"Празнична архиерейска вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Петка"
« предишна новинаследваща новина »