ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Седмицата на православната книга", Варна 7 – 13 септември 2009 г.

31 август 2009 16:50, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Книга

За единадесети пореден път в гр. Варна от 7 до 13 септември ще се проведе "Седмица на православната книга". Международният форум се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. По традиция тогава се провеждат срещи на широката аудитория с автори и издатели на православна литература от България и чужбина. Осъществяват се дискусии на актуални теми, както и по-тесни връзки между автори и читатели от различните православни църкви.

Варненска и Великопреславска св. Митрополия като основен организатор на Седмицата на православната книга вижда в проявата продължение на традицията за църковна просвета и култура, заложени от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа.

ГОСТИ НА СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА:

Митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор

Митрополитът на Чешките и Словашките земи, архиепископ Христофор e роден през 1953 г. в гр. Прага. През 1974 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник. Завършва Православния богословски факултет в Прешов (1979 г.), Московската духовна академия (1984 г.) и Богословския факултет в Атинския университет (1987 г.). През 1985 г. в Троице-Сергиевата лавра е постриган за монах с името Христофор. В 2000 г. след смъртта на блажения митрополит Доротей е избран за епископ Пражки.

През 1951 г. Руската патриаршия дава на Чехия и Словакия статут на автономна църква, която е призната от Вселенската патриаршия от 1998 г. На 2 май 2006 г. епископ Христофор е избран за предстоятел на Православната църква в Чешките и Словашките земи. Тази Православна църква има около 30 000 вярващи в Чехия и 70 000 в Словакия. Двете държави днес са поели по отделни политически пътища, но православните общности в Чешката република и Словакия продължават да бъдат единни канонически. Църквата обгрижва също и около 250 000 легално живеещи там граждани на православни страни като румънци, руснаци, сърби, българи и гърци.

Архиепископ Христофор е активен участник в многочислените богословски конференции, занимава се с научна и преподавателска дейност, има научна степен доктор по богословие и философия и владее перфектно гръцки, руски, английски и немски езици.

 

Струмишки митрополит Наум

Струмишкият митрополит Наум е роден на 13 декември 1961 г. в гр. Скопие. Завършва право в университета в Скопие, а след това и Богословския факултет. Постриган е за монах на Света Гора под духовното ръководство на игумена на манастира Григориат, архим. д-р Георги (Капсанис). През 1995 г. се завръща в Македония и е избран за Струмишки митрополит. В Македония се счита, че от Струмишка епархия започва възраждането на монашеството в страната. Тя обхваща югоизточна Република Македония, като в нея влизат районите на градовете Струмица, Дойран, Берово и Пехчево. В периода 1998 - 2002 г. в епархията, която е най-отдалечена от столицата, са построени над 20 църкви и се развива изключително мащабна издателска дейност. Излизат преводи на св. отци, на съвременни богослови, изследвания на исихазма, слова и проповеди, апологетически текстове и много други. Епархията има и свое списание и интернет-портал.

През 2003 г. митрополит Наум е зачислен за докторант на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", София. За негов научен ръководител е определен проф. Тотю Коев (починал през 2006 г.). На 20 октомври 2008 г. в аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя публичната защита на доктората на Струмишкия митрополит Наум, като темата на дисертацията е „Исихазмът в светогорското монашество през ХХ век”.

Като интересен факт от живота на митрополит Наум може да се спомене, че в младежките си години е тренирал карате, има черен пояс и е бил шампион при младежите в Македония.

 

Архимандрит Макарий Веретенников

Архимандрит Макарий Веретенников е роден на 19 ноември 1951 г. През 1974 г. завършва Московската духовна семинария, а по-късно и Московската духовна академия (МДА). Ръкоположен е за дякон през 1978 г., а една година по късно за йерей. През 1982 г. е постриган за монах. През 1985 г. завършва Галско-Витенбергския университет в Германия и му е присъдено научно звание доктор по теология. През 1996 г. в Московската духовна академия защитава магистърска дисертация, посветена на живота и трудовете на св. Макарий, митрополит Московки (+1563 г.). През 1989 г. е избран за ръководител на диригентската школа към МДА, а през 2004 г. е вече професор. Понастоящем архим. Макарий Веретенников е член Синодалната литургическа комисия, член на научно-редакционния съвет “Православна енциклопедия”, участва в експертния състав за раздаване на Макариевските отличия и е завеждащ учебния процес и методическата подготовка на диригентската школа към Московската духовна академия.

 

Клаус Кенет

Клаус Кенет е роден през 1945 г. в Германия, малко преди края на Втората световна война. Години наред той се стреми да усвоява духовния опит на различни учения по целия свят. Животът му, изразен в идейни и духовни търсения се колебае от философ, анархист - до убеден комунист, от атеист - до хипи.

Клаус Кенет е човек, който е успял да открие истината и смисъла на живота в личната среща с Бога. След срещата си с архимандрит Софроний (Сахаров) през 1983 г. окончателно открива пълнотата на истината в Православието и става духовно чадо на този съвременен православен подвижник. До неотдавна той е учител във Фрибург, Швейцария и е известен преди всичко с концертните си изяви и беседи в цяла Европа, посветени на свидетелстването за възможността на духовното преображение

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Митрополит на Чешките и Словашките земи ХристофорСтрумишки митрополит НаумАрхимандрит Макарий ВеретенниковКлаус Кенет

Аудио

Варна

« предишна новинаследваща новина »