ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дни на православното филмово изкуство, Варна, 14-19 октомври 2013 г.

14 октомври 2013 10:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Дни на православното филмово изкуство, Варна, 14-19 октомври 2013 г.

За втора поредна година Духовно-просветният център ”Св. архангел Михаил” организира от 14 до 19 октомври Дни на православното филмово изкуство. Проявата е част от програмата по споразумението между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Варна и е свързана с кандидатурата на гр. Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Тази година надсловът на проявата е „Светиите на XX век”. Подбрани са главно документални филми, в които е разказан животът на светии, живели през двадесети век. Програмата ще бъде открита с филма за св. Николай Велимирович – сръбски светец, роден през 1881 г., завършва живота си през 1959 г. в Америка, канонизиран от Сръбската църква през 2003 година.

В програмата има ден посветен на Света Гора, който включва три филма. Два от тях са за един от най-забележителните подвижници на Света Гора през ХХ век – стареца Паисий Светогорец.

С три филма ще бъде представена и личността на св. Лука Войно-Ясенецки, гениален хирург, изповедник на православната вяра, заточеник в концентрационните лагери в СССР и велик чудотворец след своята смърт през 1961 година.

Интересен и слабо познат в България светец от двадесети век е и св. Николай Японски, руски духовник, който основава Православната църква на Япония и превежда Новия Завет и православното богослужение на японски език.

Българското участие е с филм за живота, служението и насилствената смърт през 1948 г. на Неврокопския митрополит Борис, от поредицата на Българската национална телевизия „Път към Голгота”.

Програмата на Дните на православното филмово изкуство ще завърши в събота с дискусия върху румънския игрален филм „Отвъд хълмовете”, който е заснет през 2012 г. и е спечелил редица международни награди.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »