ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Старинният столичен храм "Св. Петка" отпразнува своя храмов празник

14 октомври 2013 22:50, Софийска митрополия
Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”

С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовият празник на митрополитския храм „Св. Петка”-стара в столицата, който се намира на ул. „Калоян”. Този древен храм в центъра на столицата от стотици години непрестанно събира вярващите на обща молитва към Бога.

И тази година в празничния ден, когато Църквата почита преподобна Петка Епиватска - 14 октомври, хиляди християни се отправиха към старинния храм, за да благодарят на светицата и отново да я помолят за защита и закрила.

Храмът и дворът на църквата се оказаха тесни, за да поберат богомолците, които искаха да участват молитвено в богослужението. Мнозина пристъпваха към храмовите свещеници, за да осветят своите дарове, подготвени за празника, да се поръсят със светена вода за благословение, да се осветят с молитва за лично вразумление или да се изповядат за собствено очистване.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски“.

В съслужение с него в св. Литургия взеха участие архимандрит Теофан, предстоятелят на тържествуващия храм ик. Николай Николов, ик. Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, ик. Александър Георгиев, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“, и митрополитският дякон Иван Петков.

За да почетат светицата и вземат молитвено участие в богослужението, в храма бяха дошли представители на държавната власт, сред които и кметът на град Кюстендил, г-н Петър Паунов.

За молитвеното настроение на многобройните вярващи допринесе и мъжкият хор при храма, който изпълни църковните песнопения под вещото диригентство на г-н Георги Миков.

В края на литургията след като десетки християни се причастиха със св. Тайни, празнично слово произнесе епископ Тихон. С присъщата си емоционалност и пламенност владиката се обърна към многобройните миряни и сподели свои лични преживявания в този емблематичен за София храм. В своето слово той още каза:

„Този храм е известен и като "храмът с двете врати". Тук софиянци идваха за тайна молитва, макар и да знаеха, че са наблюдавани. Тук идваха да се молят цели семейства във времето, когато официално бе забранено… Днес всичко е позволено, но християните са малко. Не трябва да се оправдаваме само с комунистическата власт, макар че тя отне на хората достойнството, на някои дори живота. Отне им правото да изповядват своята вяра, да разговарят с децата си по религиозни въпроси и мнозина принуди да правят компромиси, за да се сдобият с добра работа. Днес всички ние - духовници, държавници, интелектуалци, хора на изкуството - сме виновни за липсата на духовен живот в нашето общество. Докарахме се до положение, че не можем да различаваме кое е духовен живот и кое е забавление. Замисляме ли се за културата, на която ни учи телевизията? Дава ли ни тя духовно знание и издигане...“ - каза в своето слово еп. Тихон и пастирски настави: „Всеки от нас трябва да се моли Бог да не го оставя в изнемога. Не мога да ви обещая, че животът ви ще бъде лесен - това ще бъде една безсрамна лъжа, но мога да ви обещая, че ако вие се обърнете към Бога, Той няма да ви остави в изнемога. Каквото и да ви се случи, все ще имате сили да го преодолеете.

В този свят храм много сълзи са пролети, много молби са изказани, много надежди са очаквани и ние сме наследници на всичко това. Нека се постараем духовните разбирания да издигнат нашите сърца, онези които ни заобикалят да усетят този духовен подем и тогава действително ще започнем да градим християнското общество, което ни е определено още от нашите деди. Бог да ви благослови и света Петка да ви закриля през всички дни на живота ви!“ - каза владиката и благослови църковното изпълнение.

След духовното угощение в храма църковното настоятелство беше подготвило ароматно ястие, което отец Николай освети и бе раздадено на всички, дошли да почетат светицата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки

Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Г-н Георги МиковПетковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Архимандрит ДионисийПетковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”
« предишна новинаследваща новина »