ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" ще посрещне новата учебна година с обновени учебен корпус и пансион

01 септември 2009 15:43, Българска Патриаршия
Храм "Св. Йоан Рилски" на СДС "Св. Йоан Рилски"

Днес, 1 септември, начало на Църковната нова година и св. Симеон Стълпник, в Софийската духовна семинария, с благословението и под ръководството на ректора Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, преподавателите, възпитателите и служителите започнаха усилена подготовка по откриването на предстоящата учебна година. Още през м. август, с финансовата помощ на Св. Синод на БПЦ, беше извършено цялостно обзавеждане на учебния корпус на Семинарията. Закупени бяха 70 нови чина, 120 нови столове и 8 бели дъски. Беше направен и частичен ремонт на спалните и учебните помещения благодарение дарителската подкрепа на спомоществователи и безрезервния труд на семинарски преподаватели и възпитатели.

До 10 септември всички довършителни дейности ще бъдат приключени, за да могат семинаристите да започнат учебните занятия навреме в обновения семинарски комплекс. От тази година се предвижда и въвеждането на задължително униформено облекло за възпитаниците на Софийската духовна школа.

Допълнителен прием за желаещите да се обучават в Семинарията ще се проведе на 5 септември 2009 г. от 9.00 ч. в централната сграда на Семинарията на адрес: София, пл. "Велчова завера" № 2.

За редовния петгодишен и за двегодишния паралелен курс се полага изпит по Български език и литература - за проверка на езиковата култура, както и по Пеене - за проверка на музикалния слух.

Кандидатите за редовния курс ще трябва да знаят наизуст молитвата „Отче наш” .

С кандидатите за паралелния курс ще се проведе устен изпит върху първата част от книгата „Нашата вяра” на архимандрит Серафим.

 

Новата учебна година в Софийската духовна семинария тържествено ще бъде открита с празнична св. Литургия и водосвет на 14 септември, Въздвижение на св. Кръст Господен, след което, по традиция, с литийно шествие от семинарския храм „Св. Йоан Рилски” до местността „Кръста” ще бъде почетен старинния каменен кръст в близост до Семинарията, където ще бъде отслужен молебен за здраве и успех на семинаристите през новата учебна година.

Текст: Г-жа Мария Братинова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Семинаристи по време на богослужениеСеминаристи-иподякониПразник в Софийската духовна семинария

Аудио

СДС

« предишна новинаследваща новина »