ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат „Общодостъпна народна св. Литургия на св. Йоан Златоуст” от Петър Динев, издание на Синодално издателство

02 септември 2009 12:16, Българска Патриаршия
Св. Литургия

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и Св. Синод на БПЦ излезе от печат църковнопевческият сборник „Народна св. Литургия” от Петър Динев, чиято 120-годишнина от рождението се отбелязва през настоящата година.

Това ново издание включва подбрани песнопения от първоначалния тираж от 1929 г. на тази утвърдена както у нас, така и в чужбина св. Литургия. Тя претърпява две допълнени преиздавания, съответно през 1936 и 1974 г. В настоящето издание за първи път се публикуват песнопенията не само на църковнославянски език, но и на новобългарски език, като втора част на сборника. Отговорната задача по пригаждането на мелодиите към текста на съвременния български език е извършена още през 1984 г., след решение на Св. Синод на БПЦ, от комисия в състав: Димитър Димитров – председател, архимандрит Неофит (сега Русенски митрополит) и Иван Куртев. Редакцията на целия сборник и предпечатната подготовка е на протойерей Кирил Попов.

Може да се изтъкне, че настоящото издание на „Народната св. Литургия” улеснява максимално изпълнителите със своята прегледност и последователност, според структурата на богослужението. В сборника са включени и някои творби от други автори, които най-често се изпълняват от хоровете заедно с песнопенията от „Народната св. Литургия” на Петър Динев.

Това издание ще се разпространява по православните храмове и книжарници.

За доставки: Св. Синод на БПЦ, тел. 02/9875611 (вътр. 216), GSM: 0888333396; Русенска св. Митрополия, тел. 082/820956

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

св. Литургия

« предишна новинаследваща новина »