ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отпразнува своя рожден ден

18 октомври 2013 10:44, Русенска митрополия
Рожден ден на патриарх Неофит

На 15 октомври Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, навърши 68 години. Митрополитският дом в гр. Русе беше отворен цял ден за всички желаещи да поздравят обичния ни Първойерарх и изразят своите благопожелания.

Сутринта на този ден Светейшият патриарх беше посетен от делегация от Община Русе. Тя включваше заместник кметовете на общината Свилен Иванов и Димитър Наков, Димитър Кънчев – заместник-председател на Общинския съвет. От името на кмета на общината г-н Пламен Стоилов те поднесоха поздравителен адрес и подарък, а от името на Общинския съвет - поздравителен адрес и статуя на св. Георги. Изразена беше готовност от общинското ръководство и тази година обучението по СИП „Религия” да бъде финансирано с общински средства.

По-късно, приветствие към Предстоятеля на Българската православна църква поднесе и областният управител на Област Русе г-н Венцислав Калчев, придружен от заместник-областния управител г-жа Милена Хинкова. В проведения разговор г-н Калчев обеща своята готовност и занапред да се развиват добрите отношения между Църква и държавна власт в полза на обществото.

В обедните часове почитанията си поднесе началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Русе г-н Димитър Райнов, придружен от старши експерта по предмет „Религия” в инспектората г-жа Росица Георгиева. Те запознаха Негово Светейшество с хода на преподаването на религия в училищата и обсъдиха проблемите за решаване.

От името на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий църковна делегация от Силистра, водена от Високоблагоговейния протосингел на митрополията ставр. ик. Добри Чаков, посети Първойерарха ни, за да му засвидетелства добрите си чувства. Отец Добри информира за предстоящи събития и съборни богослужения от живота на Доростолска епархия.

Особена радост на рожденика достави визитата на ученици, изучаващи предмет „Религия” в ОУ „Иван Вазов” – гр. Русе, водени от директора на училището г-жа Валерия Пенчева и преподавателката си г-жа Даниела Левакова, както и от директора на ОУ „Отец Паисий” г-жа Биляна Алексиева. Те бяха подготвили специално поздравление и изработили красива рисунка.

Следобед патриарх Неофит беше посетен от генералния консул на Руската федерация в Русе г-н Владимир Климанов и г-жа Даниела Визиева - началник отдел "АПФСИО" в РИО - Русе. Той поднесе приветствия от името на посланика на Русия в България г-н Юрий Исаков и лично от свое име. Обсъдиха се развитието на добрите взаимоотношения между нашите народи и православните ни църкви. Патриархът, от своя страна, запозна консула с впечатленията си от скорошното си посещение в Русия и Руската православна църква.

Светейшият патриарх получи поздравления от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание г-н Михаил Миков, министър-председателя г-н Пламен Орешарски, обществени организации, учебни заведения, общественици, граждани и др.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Делегация от община РусеДелегация от община Русе Делегация от община Русе Областният управител поздравява патриарх НеофитОбластният управител поздравява патриарх НеофитБившия русенски кмет Б. Йотов поздравява патриарх НеофитАрхим. Емилиян поздравява патриарх НеофитСтавр. ик. Добри Чаков поздравява патриарх НеофитДелегация от РИО Русе поздравява патриарх НеофитДелегация от РИО Русе поздравява патриарх НеофитУченици изучаващи предмет „Религия” в ОУ „Иван Вазов”Директорът на ОУ „Иван Вазов” поздравява патриарх НеофитДиректорът на ОУ „Отец Паисий” поздравява патриарх НеофитУченици изучаващи предмет „Религия” в ОУ „Иван Вазов” поздравяват патриарх НеофитУченици изучаващи предмет „Религия” в ОУ „Иван Вазов” поздравяват патриарх НеофитДелегация от Консулство но Руската федерацияДелегация от Консулство но Руската федерация Делегация от Консулство но Руската федерация ПоздравленияПоздравленияПоздравленияПоздравленияПоздравленияПоздравленияПоздравленияПоздравления
« предишна новинаследваща новина »