ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”

18 октомври 2013 16:11, Русенска митрополия
В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”

На 17 октомври в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе тържествено беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”. Събитието беше част от „Дни на Полша в гр. Русе”. Организатори са Посолството на Република Полша в България, Полски институт – София, Русенска св. митрополия и фондация „Покров Богородичен”.

Изложбата беше представена от г-н Лешек Хенсел – посланик на Р Полша в България. На откриването присъства и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Хорът при катедралния храм изнесе кратък концерт от православни песнопения.

Дипломатът разказа за историята и съвременното състояние на Полската православна църква, след което заедно с патриарх Неофит разгледаха фотографиите. В книгата за впечатления посланикът написа следното послание: „За мен е огромна чест, че днес в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит открих изложбата „Цветовете на Православието – Полша”. Изключително красивата църква „Св. Троица” придаде на тази скромна изложба истинска сила. Изключително впечатлен съм от това място, където от всяко едно ъгълче ни наблюдава една огромна история, а също така и изключителният дух на българското Православие”.

Архимандрит д-р Виктор Мутафов, протосингел на митрополията, разказа на гостите историята на катедралния храм. По-късно те разгледаха и музейната сбирка на епархията.

Представената фотоизложба представлява 11 постера със снимки, които са част от фотографска колекция на сайта за православни фотографии „Ортфото”. Изложбата се провежда под патронажа на президента на Р Полша Бронислав Коморовски, с благословението на Неговото Светейшество Българския патриарх Неофит и на Негово Блаженнейшество Сава, митрополит на Варшава и цяла Полша.

В Полша Православието е второто по големина християнско вероизповедание след католицизма и наброява около 500 000 души. Полската православна църква е една от автокефалните православни църкви. Православни храмове има в цялата страна. В някои райони на източната част на страната живее компактно православно население.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”В Русе беше открита фотоизложба „Цветовете на Православието – Полша”Посланикът на Полша
« предишна новинаследваща новина »