ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 30 август 2009 г. в Малта беше основана Българска православна църковна община „Св. Вмчк. Георги Софийски”

02 септември 2009 06:19, Митрополия на Западна и Средна Европа
Управляващият Западно- и Средноевропейска епархия Тивериополски епископ Тихон

Със съдействието на свещениците от храм „Св. Седмочисленици” в София бе установен контакт между Западно- и Средноевропейската епархия и българи, живеещи в Ла Валета, които са изявили желание да се основе църковна община в столицата на Малта.

За целта Епархийската управа възложи на архиерейския наместник за Италия, Сан Марино и Малта Негово Всепреподобие йеромонах Климент да проведе необходимите разговори. Вследствие на тях в Ла Валета бе учреден Инициативен комитет за основаване на българска православна църковна община там.

В навечерието на новата църковна година йеромонах Климент получи благословение да отпътува за малтийската столица, където на 30 август 2009 г., след отслужване на св. Литургия се проведе общо учредително събрание. По време на богослужението и последвалото го събрание присъстваха ок. 40 души, които в пълно съгласие приеха устав, предложен от Св. Митрополия на Западна и Средна Европа, и проведоха избор за Църковно настоятелство. Учредителите единодушно приеха св. великомъченик Георги Софийски за небесен закрилник на новоучредената българска църковна община в Малта.

На 1 септември 2009 г. новото църковно настоятелство бе утвърдено от управляващия Западно- и Средноевропейска епархия Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон и Епархийския съвет.

Снимка: сп. "ТЕМА"
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Малта

« предишна новинаследваща новина »