ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Румънският хор „Нектарий протопсалт” и проф. Вирджилиу Георге участваха в празника на св. Петка в Пловдив

17 октомври 2013 20:40,
Вечерня

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по инициатива на прот. Емил Паралингов, румънският хор за византийска музика „Нектарий протопсалт” от Букурещ взе участие в празненствата, посветени на преподобната наша майка Параскева-Петка Българска в Пловдив.

Румънските псалти пяха на левия клир по време на вечернята и архиерейската св. Литургия, отслужена в пловдивския храм „Св. Петка”. В епархийския салон на Пловдивската митрополия те изпълниха кратка музикална програма преди конференцияta на тема „Влиянието на телевизията и интернет върху децата и младежта”, която бе изнесена от румънския биофизик и богослов Вирджилиу Георге. Последният разгледа пред препълнения епархийски салон зависимостите (както технологични, така и с оглед на предаваните послания), които създава телевизията и интернет върху подрастващите. Той отговори изчерпателно на поставените му въпроси от страна на аудиторията.

Съпроводени от свещенослужителите при храм „Св. Петка” – прот. Еленко Йосифов и прот. Емил Паралингов, гостите от Румъния посетиха забележителностите на Пловдив (стария град и Малката базилика със запазен баптистерий от V век) и ставропигиалния Бачковски манастир с уникални запазени стенописи от XVII в., намиращи се в трапезарията („Дърво Йесеево”, „Страшният съд”, „Вселенските събори” и „Богородичният акатист”). Домакините изразиха надежда за бъдещо плодотворно сътрудничество с гостите от северната ни съседка.

***

Вирджилиу Георге (р. 1969) е завършил Факултета по физика към Букурещкия университет, специалност „биофизика” (1989-2004) и Православния богословски факултет в Букурещ (1994-1998). След завършената магистратура по нравствено богословие в Православния богословски факултет в Букурещ (1999-2000) е докторант по биоетика в Солунския Аристотелев университет (2001-2008). През 2012 защитава дисертацията „Телевизията и аудио-видео средствата като фактори във формирането на съвременния човешки етос".

Бил е учител по физика (1993-1997), редактор в Радио „Румънски актуалности” (1994-1998), гл. редактор на списание „Преображение Господне” (1997-1999), координатор в научния отдел на сп. „Православно семейство” (2008 до днес), научен секретар в Института за психосоциални изследвания и биоетика в Букурещ.

Публикувани научни трудове:

„Въздействието на телевизията върху човешкия ум”, 2005

„Преомагьосването на света”, 2006

„Въздействието на малкия екран върху детския ум”, 2006

„Науката и войната за края на света”, 2008

„Порнографията - болестта на XXI в.”, 2011

„Διάλογοι περί τηλεοράσεως και πνευματικής ζωής με αγιορείτες πατέρες, έκδοση”, 2012.

 

През 2010 г. преведох на български език негова книга, която излезе под заглавие „Телевизията и детето”, изд. Омофор.

През последните десет години той е канен да изнася конференции в Румъния и цяла Европа на теми, касаещи възпитанието, семейството и проблени на биоетиката – въздействието на телевизията, стрес, зависимост, етика на публицистичната дейност. В Румъния най-често инициатори за срещите с него са различни университетски центрове, инспекторати по образованието, културни и студентски асоциации, митрополии.

В продължение на тринадесет години пребивава в солунски манастир, което много му помага днес да анализира различни процеси и явления върху съвременното общество и вярващите през призмата на православния етос. Направи ми впечатление авторитетът, който има сред йерарсите в Румъния поради факта, че той редовно е канен да изнася мисионерски беседи по време на свещенически конференции в северната ни съседка.

***

Хорът за византийска музика „Нектарий протопсалт” е основан през 2001 г. по инициатива на млади певци и богослови, подтикнати от желанието да направят все по-известна византийската музика. Името на хора е избрано в чест на преподобния Нектарий Схимонах (роден в гр. Хуш, починал през 1903 г. в румънския светогорски скит „Продрому”), който е един от най-изтъкнатите румънски псалти на Света Гора, от втората половина на XIX в. Членовете на хора са певци с богат опит, натрупан при църковния клир, като повечето от тях са завършили Богословския факултет към Букурещкия университет или Националния университет по музика в Букурещ.

Хорът на няколко пъти е участвал в богослужения на Св. Гора, по инициатива на светогорски монаси от манастира Ватопед и скита Лаку и е изнасял концерти по различни поводи, като Фестивал на византийската музика в гр. Яш, Фестивал по древна музика в Букурещ, Фестивал “Archaeus”.

Хорът е извършил записи на голям брой албуми, като Велик параклис на св. Богородица, Песнопения от службата на св. мъченик Пантелеймон и др. А в издателство „Некратий протопсалт” са издали три сборника с псалтикийна музика („Песнопения за тайнствата и обредите”, „Песнопения при погребение”, "Песнопения от св. Четиридесетница”). Песнопенията, които изпълняват, са написани предимно от румънски псалти от XIX в. (йеромонах Макарий, Антон Пан(ов) - родом от Сливен, Димитрий Сучевяну) и от млади съвременни химнографи (дякон Константин Корнел Коман, Вирджил Йоан Нану), възраждайки така многовековната традиция на византийската музика.

Ръководителят на хора д-р Сабин Преда (р. 1976) е университетски лектор в Православния богословски факултет към Букурещкия университет, доктор по богословие на Солунския Аристотелев университет, изследовател в областта на библейската херменевтика и преводач на древна химнография. Псалт е от 1998 г., член е на византийския хор „Ставрополеос” и „Нектарий протопсалт”. Ръководител на хор „Нектарий Протопсалт” е от 2008 г. Преводач от гръцки език на богословска литература и протопсалт в студентската църква „Св. Григорий Палама” на Политехническия университет в Букурещ, той е радетел за превод на църковни песнопения „по византийската метрика”. Благодарение на неговата преводаческа дейност в студентската църква „Св. св. Кирил и Методий” в Агрономическия университет в Букурещ се изпълнява тяхната служба и на румънски език. Наскоро хорът записа компактдиск със службата на славянските просветители за едноименния румънския храм в Сан Ремо, Италия.

Записани компактдискове с византийска музика:

Песнопения от службата на св. Кирил и Методий

Параклис на св. вмчк Мина

Параклис на св. Йоан Кръстител

Параклис на св. Йоан Руски Чудотворец

Прозорец към Атон – из песнопенията на отец Нектарий протопсалт

Утреня от службата на Солунския архиепископ св. Григорий Палама

Параклис на светите славни и боговенчани мъченици Брънковянски

Параклис на св. Григорий Палама

Параклис на св. Нектарий Егински

Песнопения от службата на Рождество Христово

Песнопения за Велика Събота

Снимки: Неделян Нешев и личен архив

 

 

Снимки

Одеждата на св. Петка, дарена от ЯшПротодякони на БПЦВ Кукленския манастирАрхиерейска св. ЛитургияВелик входХорът на пловдивската св. митрополияРумънският хор "Нектарий протопсалт"Паметна снимка с протопсалт Аргир МалчевОбявиПрот. Емил Паралингов открива беседата на проф. Вирджилиу ГеоргеПо време на беседата на проф. В.ГеоргеРумънският хор "Нектарий протопсалт"По време на беседата на проф. В.ГеоргеПо време на беседата на проф. В.ГеоргеПо време на беседата на проф. В.ГеоргеПо време на беседата на проф. В.ГеоргеПроф. Вирджилиу ГеоргеМолитва след беседатаЕдинни в Иисус ХристосБаптистерият от V в. от Малката базилика в ПловдивВ Бачковския манастирКнигата на Вирджилиу Георге на български език
« предишна новинаследваща новина »