ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИЗБРАНИ СА ДВАМАТА КАНДИДАТИ ЗА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ

20 октомври 2013 15:00, Българска Патриаршия
Синодната палата

Днес, 20 октомври 2013 г., в Берлин след отслужване на св. Литургия се състоя избирането на двама кандидати за митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ-БП така, както го изисква Уставът на БПЦ-БП (Раздел ІІ). Организацията по избора бе поверена от Св. Синод на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, наместник на епархията ни в Западна и Средна Европа до избора на нов митрополит.

С наличен кворум от 63 присъстващи епархийски избиратели двамата кандидати за митрополит бяха избрани на два тура.

На І-ви тур с 48 гласа бе избран Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний, досегашен викариен епископ на Западно- и Средноевропейската св. митрополия.

На ІІ-ри тур с 35 гласа бе избран Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, досегашен викариен епископ на Русенската св. митрополия.

На 27 октомври 2013 г. в София членовете на Св. Синод начело с неговия председател Българския патриарх Неофит с мнозинство повече от половината ще извършат финалния избор на своя нов събрат измежду двамата кандидати епископ Антоний и епископ Яков. Един от тях ще оглави овакантената митрополитска катедра в Западна и Средна Европа, след като Светият Синод му съобщи, че е канонически избран.

Текст: Десислава Панайотова и Христо Беров
Очаквайте подробности от състоялия се избор в Западно- и Средноевропейската епархия

 

 

Снимки

Константийски епископ Антоний по време на богослужениеМесемврийски епископ Яков по време на богослужение
« предишна новинаследваща новина »