ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на храм, посветен на Рилския чудотворец, в Троянския балкан – с. Балканец

20 октомври 2013 20:58, Анула Христова
Освещаване на храм в с. Балканец

Неизследими са стъпките на светостта. Пуска корени и дава плодове там, където „човеку на ум не е идвало”, стига само да е търсена.

Многолетна и лелеяна е мечтата на балканското село Балканец да има свой храм, свой дом за повик към единствено благия Творец и Промислител на света. Там, високо в Троянския балкан, нижещо се покрай река Кнежа и скрито от погледите на обикновените пътници, селото се промъква към планинските върхове при прохода Беклемето, радвайки се на все още тук девствената и неподправена природна красота. Възникнало на отделни махалички през тъмните години на чуждоверското иго от търсещи спасение за живота и вярата си българи, селото доскоро така и остава без църква. До деня, когато преди девет години тук полага основен камък за строеж на параклис Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.

Укривали се някога в планината в пазителство на своята вяра, местните посвещават бъдещия си молитвен дом на закрилника на българския род и вяра – преподобни Йоан Рилски. В целия Троянски район няма друг храм, посветен на този наш пресветъл и чудотворен връх български – свети Йоан. И въпреки множеството изпитания църквата бива издигната и изписана. Изписана е изкусно според всички църковни правила от студенти иконописци. Избрано е и църковно настоятелство с председател свещеноиконом Станимир Маринков, енорийски свещеник при храм "Св. Петка, Троян. Епархийският митрополит отговаря на настойчивата му молба и денят за освещаването е определен – 19 октомври, денят на светия Чудотворец.

Сутринта на празничния ден за освещаването на храма пристига Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Той бива посрещнат от свещенослужителите свещеноиконом Станимир Маринков, свещеноиконом Вениамин Павлов и протойерей Йоан Алексиев, и.д. игумен на Новоселски манастир „Св. Троица”, местната управа в лицето на г-жа Боряна Стефанова, кмет на селото, и жители от околността. Извършва се първата богослужба в новата църква – празнична утреня. Клиросните песнопения са поети от певци от троянския катедрален храм „Св. Петка” и възрастния архимандрит Никодим, пристигнал специално по повода. Последва литията на освещаването – поведени от архиерея си, всички напускат църквата, вратите се затварят и след обиколка на храма с поръсване и по четирите му страни, застават пред затворените му порти. Следва трикратното почукване по тях и изпросване от Царя на славата да се разтворят за търсещите Го в него.

Веднага започва празничната и благодарствена св. Литургия. В началото плахо пристъпващи, до края на светото богослужение хората са изпълнили докрай храма. Виждат се очи притихнали, умилени, насълзени.

„Честитя ви духовната придобивка и вратата към Божието царство - този нов храм, посветен на закрилника на българския народ - свети Йоан Рилски чудотворец” – се обърна високопреосвещеният митрополит към събралите се. „Господ е казал: търсете първом царството Божие и Неговата правда и всичко останало ще ви се даде и придаде. Затова, когато имаме Божия храм и търсим Бога, Господ ще ни даде и другото, материалното, от което имаме нужда. Но най-важното е да търсим царството Божие и тогава думите Му на дело се изпълняват”. Митрополитът припомни молитвения подвиг на Рилския пустинножител, дългите години в студ и зной, без удобства - каква ще трябва да е била вярата му, за да устои. Но и как Господ му дарувал поради нея голяма благодат – със своята молитва да лекува всички, и бесновати дори. Отпреди повече от 1000 години светите му нетленни мощи стават източник на множество чудеса, а през ХІІІ век, на днешния ден те биват пренесени от град Средец в тогавашната столица Търново. Накрая митрополит Гавриил прочете и Писмото-отговор на светеца до българския цар св. Петър, за да добият представа жителите на с. Балканец колко е велик нашият покровител.

От тяхно име предстоятелят на новия храм ик. Станимир благодари на Негово Високопреосвещенство, който въпреки огромните си ангажименти за днешния ден, дойде да донесе духовната радост на местните, която ще имат за вечни времена. Той благодари и на всички, които с вяра, любов, с всеотдайност са положили грижи и желание за духовната придобивка на селото и пожела на всички тях и техните семейства и чеда сили и желание, за да работят „заедно за преуспяването на това хубаво балканско селце Балканец”.

След многолетствието митрополит Гавриил и духовниците раздадоха иконки с лика на Българския чудотворец, по частица памуче, осветена при одеждата на св. Петка и нафора. Празникът продължи отвън на площада пред храма с красиви народни български песни и танци, изпълнени от младежки народен състав. Бе осветен и раздаден корбан за здраве и благоденствие на селото.

 

 

Снимки

Освещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецЛития на освещаванетоЛития на освещаванетоОсвещаване на храм в с. БалканецЛития на освещаванетоЛития на освещаванетоОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецПред затворените църковни портиПред затворените църковни портиПред затворените църковни портиПред затворените църковни портиПред затворените църковни портиПред затворените църковни портиБлагословен е идещият в име Господне!Коленопреклонна молитваКоленопреклонна молитваОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмЧетене на АпостолаЕвангелско четивоЕвангелско четивоПървата св. Литургия в новия храмОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. БалканецПървата св. Литургия в новия храмОсвещаване на храм в с. БалканецПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПричастникътПричастникътПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмПървата св. Литургия в новия храмАрхиерейско словоАрхиерейско благовестиеАрхиерейско благовестиеАрхиерейско благовестиеАрхиерейско благовестиеАрхиерейско благовестиеАрхиерейско благовестиеАрхиерейско благовестиеПоздравление към Негово ВисокопреосвещенствоПоздравление към Негово ВисокопреосвещенствоПоздравление към Негово ВисокопреосвещенствоБлагословен хлябДуховниците подаватДуховниците подаватДуховна радостКорбан за новия храмКорбан за новия храмОсвещаване на храм в с. БалканецОсвещаване на храм в с. Балканец
« предишна новинаследваща новина »