ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пресконференция с презентация и интервю за големия църковно-научен проект ПРАВОСЛАВНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ

21 октомври 2013 17:17, д-р Десислава Панайотова
Пресконференцията с презентация на проекта в РКИЦ

В настоящия материал ви предлагаме обзор на състоялата се наскоро в България пресконференция на издателите на големия църковно-научен проект „Православна енциклопедия” и интервю с г-н Сергей Л. Кравец - организатор, ръководител и главен редактор на Църковно-научния център «Православна енциклопедия» (Русия).

------------------------

На 14 октомври 2013 г. в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София се състоя пресконференция с презентация на представителството на Църковно-научния център „Православная энциклопедия” в България.

Негово Високопреподобие архимандрит Филип (Василцев) - настоятел на Подворието на Московската патриаршия в София и представител на „Православна енциклопедия” за България - откри събитието. След това той даде думата на сътрудника на Секретариата по междуправославни отношения на Отдела за външноцърковни връзки на Руската православна църква г-н Андрей Ю. Хошев за приветствие към организаторите, участниците и гостите на пресконференцията. Г-н Хошев прочете приветственото слово на председателя на Отдела - Волоколамски митрополит Иларион.

Последва същинското представяне на проекта „Православна енциклопедия” от страна на неговия ръководител С. Л. Кравец, с когото ви предлагаме подробно интервю, поместено в нашия раздел ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ в страницата:

http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=416

След г-н Кравец думата бе дадена на отговорния редактор на раздел „История на Поместните православни църкви” Мария М. Розинская, която в подробности представи насоките на работа по „българските статии” в енциклопедията. Тя подчерта, че проектът предвижда да бъдат детайлно представени:

- старобългарският език;

- специфичната православна музикална и литургична традиция на България;

- химнографията и иконографията, свързани с българските светии;

- всички български патриарси, включително и нинездравстващият патриарх Неофит;

- по-известните български архиереи;

- новоканонизираните св. Баташки и Новоселски мъченици;

- предстоящите за канонизиране от страна на БПЦ новомъченици на 20 век;

- епархиите на БПЦ;

- български обществени и културни дейци и мн. др.

До този момент в „Православна енциклопедия” са публикувани ок. 280 статии за България и БПЦ. Най-значима е статията за св. Йоан Рилски и почитта към него в съседните на България страни. Предстои създаването на ок. 324 нови статии за родината ни и за БПЦ.

Сергей Кравец отбеляза, че издателският център планира създаването на мега-енциклопедичен портал ЗНАНИЕ.РУ, в който статиите от енциклопедията ще могат да бъдат достъпни в електронен вариант и ще бъдат актуализирани, когато това се налага.

Отношение към изданието накратко взе и доц. д-р Д. Чешмеджиев от Пловдивския университет. Той отбеляза, че в епохата на Интернет енциклопедичната поредица на хартиен носител е актуална с това, че се съставя след множество прецизни изследвания и научни редакции и така се явява точен и незаменим коректив на интернет материалите, в които често се допускат много грешки. Пагубно е за образованието и личностното развитие на младите хора, ако те разчитат единствено на електронни източници като Уикипедия, например.

Презентацията наблюдаваха още и председателят на Комисията по вероизповедания и парламентарна етика на Народното събрание на Р България П. Славов, извънредният и пълномощен посланик на Р Беларус в България В. А. Воронкович, секретарят на посолството на Руската Федерация в България В. Ю. Солодкин, директорът на Научно-информационния център „Българска енциклопедия” при Българската академия на науките С.Николова, сътрудникът на Института по българска литература при Българската академия на науките проф. А.Милтенова, директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” проф. Б.Христова, преподавателят във Философския факултет на Софийския университет д.ф.н. И.Пенков, отговорният редактор на раздел „История на Руската Православна Църква” в „Православна енциклопедия” Елена В. Кравец, деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. д-р Александър Омарчевски, д-р Десислава Панайотова – експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП и гл. редактор на Официалния сайт на БПЦ-БП, директорът на Руския културно-информационен център В.В.Баженов, председателят на Съюза на руските инвалиди В. П. Гаристов, представители на научната и културна общественост на Русия и България, както и студенти от СУ „Св. Климент Охридски”.

След официалната част на презентацията се състоя концерт на хора на Руското патриаршеско подворие в София под диригентството на В.Ченова, за чийто състав архим. Филип подчерта, че се състои изцяло от българи с изключение на солиста А. Морозов, който е руснак.

В края на пресконференцията в разговор с прот. Павел Великанов, главен редактор на най-големия богословски портал „Богослов.Ru”, и Андрей Хошев д-р Десислава Панайотова със задоволство изслуша мнението на руските гости относно Официалния сайт на БПЦ. Според тях той е един от най-добре структурираните сред сайтовете на другите Поместни православни църкви. Г-н Хошев подчерта още, че често го ползва и винаги намира в него това, което му е необходимо за работата му.

Събитието завърши с множество запознанства в интерес на православната наука, което създаде добри условия за увеличаване броя на научните сътрудници на „Православна енциклопедия” в бъдеще.

За контакти можете да се насочите към официалния сайт на Църковно-научния издателски център, отговарящ за „Православна енциклопедия”:

http://www.sedmitza.ru/

http://www.sedmitza.ru/contact_info.html

~~~

Подробен фоторепортаж от събитието можете да видите в:

http://podvorie-sofia.ru/bg/sostoyalas-prezentatsiya-predstavitelstva-pravoslavnoy-entsiklopedii/

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: http://podvorie-sofia.ru

 

 

Снимки

Архим. Филип ВасилцевГ-н Сергей КравецМария Розинская и д-р Десислава Панайотова
« предишна новинаследваща новина »