ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посещение на холандски християни в Русенска епархия

03 септември 2009 09:49,
С архимандрит Емилиан пред Басарбовския манастир

В периода 15.08-17.08 в град Русе с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит гостуваха християни от реформаторската църква на Холандия. Те бяха поканени от енорията “Св. Николай Чудотворец”, а целта на тяхното посещение беше желанието им да се запознаят с Православието.

Пастор Ауке Шуил беше пристигнал с четирима свои енориаши, за да опознае “древната вяра”, според както самият той се изразяваше.

На 16.08 гостите присъстваха на св. Литургия и се насладиха на източното църковно пеене, красотата на православното богослужение и топлото отношение на енориашите, с които дълго и оживено разговаряха за християнството и духовния живот. След обяда гостите посетиха скалния манастир “Св. Димитрий Басарбовски”, където игуменът архимандрит Емилиан ги запозна с православното монашество и живота в обителта. Гостите се очароваха и от посещението в Ивановските скални манастири, от изключителните фрески и богословието на исихазма. На вечерната служба бяха видимо изморени, но щастливи от любовта и междуличностното общуване с православните християни.

На 17.08 холандските християни бяха приети от Месемврийския епископ Иаков, който в приятелска беседа им обясни учението за църковната йерархия и състоянието на Българската православна църква след комунистическия период. След това гостите посетиха Многопрофилната болница за активно лечение в Русе, срещнаха се с изпълнителния й директор д-р Минчо Вичев и се поклониха в болничния храм “Св. Василий Велики”.

На сбогуване холандските християни получиха подарък - православна икона на Пресвета Богородица “Умиление”. Въпреки че в реформаторската църква не почитат иконите, гостите ни увериха, че ще поставят Богородичната икона на най-хубавото място в църквата си. На раздяла ни споделиха, че са изключително впечатлени от видяното и чутото при това свое посещение в България и ще продължат по-задълбочено да опознават светото Православие.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

В болничния храм “Св. Василий Велики”Ивановските скални църквиСлед беседата с Месемврийския епископ ИаковВ скалния манастир “Св. Димитрий Басарбовски”С изпълнителния директор на МБАЛ-Русе, д-р Минчо Вичев

Аудио

Русе

« предишна новинаследваща новина »