ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Жителите на 2-ри район на Букурещ честват празника на румънската столица с поклонение в България

03 септември 2009 15:37,
Ново крило на манастира

Тази година, когато се навършват 550 години от основаването на Букурещ, на 20 и 21 септември жителите на румънската столица честват „Дни, посветени на Букурещ”. Запазен е документ от времето на румънския владетел Влад Цепеш, с дата 20.09.1459 г., който удостоверява основаването на крайдунавския град.

По повод юбилея кметът на 2-ри район на Букурещ, г-н Некулай Олцану, е взел решение да бъде почетен покровителя на румънската столица св. Димитрий Басарбовски, с организиране на поклоннически пътувания до родното място на светеца, с. Басарбово, край Русе.

Благодарение на тази инициатива над 1200 румънци, за по-малко от два месеца, ще посетят Басарбовския манастир, единственият действащ скален манастир в България. На 29 август вече пристигнаха първите пет автобуса с румънски поклонници. След Басарбовския манастир групата посети катедралния храм „Св. Троица” в Русе и се запозна с историческите забележителности на града. В маршрута бе включен и румънският манастир „Св. Николай Чудотворец”, общ. Комана, основан през 1461 г. от Влад Цепеш, чийто игумен йеромонах Михаил (Мускариу) съпровождаше поклонниците.

Очакват се групи поклонници от румънската столица и на 12 септември, 26 септември и 3 октомври.

Мощите на св. Димитрий Басарбовски от 13 юли 1774 г. се намират в Патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена” в Букурещ. В Басарбовския манастир се съхранява житийна икона на св. Димитрий Басарбовски с вградени мощи на светеца, дарена на светата обител през 2005 г. от блаженопочившия румънски патриарх Теоктист. (Днес честваме паметта на преподобни Теоктист.)

Така почитта към св. Димитрий Басарбовски се превръща в начин за укрепване на братските отношения между румънския и българския православни народи.

 

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Молитва към Св. Димитрий БасарбовскиВодосвет в скалния манастир “Св. Димитрий Басарбовски”

Аудио

Букурещ

« предишна новинаследваща новина »