ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Калипетрово

26 октомври 2013 18:00, Доростолска митрополия
Храмов празник в с.Калипетрово

Днес с тържествено биене на камбаните на храма в село Калипетрово председателят на храма и духовенството, дошло да вземе участие в Божествената св. Литургия, посрещнаха скъпи гости на калипетренци - Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, високопреосвещения архиепископ Николай (Украйна), преосвещения епископ Антоний (Украйна), преосвещения епископ Никодим (Р Молдова) и преосвещения епископ Дамян (Украйна).

Начало на светата Литургия бе дадено от ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужение участваха духовенство от епархията и духовници от Украинската, Молдовската и Румънската православна църква.

Множество народ се бе стекъл в храма за 166 път, за да вземе участие в богослужението и да се поклони на св. мощи на чествания в този ден св. Димитър Солунски. Молитвено участие взеха и кметицата на село Калипетрово г-жа Спаска Димитрова, депутатът от ПП ГЕРБ г-н Стефан Господинов, зам.-областният управител на Силистра г-жа Вяра Емилова, г-жа Денка Михайлова – зам. кмет на Община Силистра, г-жа Надежда Бобчева - общински съветник от Коалиция за България.

Духовенството и миряните обиколиха храма в лития, начело със светинята.

След това митрополит Амвросий отслужи със свещенството водосвет пред Духовния център, носещ името на приснопаметния Доростолски митрополит Иларион, и всички бяха поръсени за здраве.

Празникът продължи с изява на фолклорни групи: „Димитровче”- към НЧ "Пробуда 1942" - с. Калипетрово, Ансамбъл „Шиковци” - с. Калипетрово, Мъжка група към клуб ХАРИ-3 - с. Калипетрово, народната певица Йорданка Черковналиева, народния певец Петър Георгиев от с. Бръчма и група от с. Сребърна, които поздравиха жителите и гостите на селото. Накрая всички се хванаха на общоселско хоро.

Храмът в Калипетрово е построен изцяло с волни пожертвования на местните жители през 1847 година. Това става след ферман, издаден от султан Абдул Меджид при посещението му в Силистра през 1847 година. За да отговори на тогавашните изисквания на османската власт, храмът е бил полувкопан в земята. Негови строители са дряновски майстори, а иконите са дело на тревненския зограф Досю Коев и неговите синове. Първите свещеници били поп Стефан Михайлов и поп Стамат.

По инициатива на дългогодишния свещеник Добри Чаков през 1997 г. в чест на 150-годишнината от построяването му храмът е обновен и разкрасен, а в чест на 160-годишнината през 2007 г. е стенописан.

Калипетрово е едно от най-големите селища на Силистренска област. Името му идва от древността. През 1942 г. селото се преименува в Петрово, през 1954 г. - в Станчево, а през 1956 г. се възстановява старото му име – Калипетрово. Разположено е на 4 км южно от Силистра. Жителите му наброяват над 5000 души.

През целия период на османското иго Калипетрово е село с чисто българско население.

Най-ранните сведения за селището са от 1548 година. Тогава то се състояло от 59 къщи. Сведенията сочат, че османската експанзия от североизток принуждава голяма част от населението да емигрира отвъд Дунава. За това свидетелстват и запазените до днес роднински връзки на калипетровци с някои села от северната страна на реката. Такава е историята на чорбаджи Чако, който се заселил отвъд Дунава и основал село с изселили се жители на Калипетрово. И до днес в селата около Силистра се среща често фамилното име Чакови.

 

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Храмов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоАрхиепископ НиколайПреосвещеният епископ АнтонийХрамов празник в с.КалипетровоПевци-свещ.Станислав Симеонов,Димитър Арнаудов и Иван ГосподиновХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.Калипетрово
« предишна новинаследваща новина »