ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЪОБЩЕНИЕ И ОБРЪЩЕНИЕ на Българския патр. Неофит към синодалните архиереи за предстоящия избор на Западно- и Средноевропейски митрополит

27 октомври 2013 11:00, Българска Патриаршия
Обръщение

Днес, 27.10.2013 г., Седма неделя след Неделя подир Въздвижение, в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" след св. Литургия, отслужена от архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи съобщение за предстоящия избор на Западно- и Средноевропейски митрополит и се обърна към синодалните архиереи с думите:

"ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

На 11 юни 2013 г. с писмо вх. № 520, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон извести Българския Патриарх и Светия Синод, че желае да се оттегли от митрополитско служение.

Като взе предвид досточтимата възраст и крехкото здравословно състояние на митрополит Симеон, Св. Синод в пълен състав, в заседание, проведено на 11. 06. 2013 г., протокол № 17, реши да удовлетвори желанието му да премине на покой и го освободи от митрополитско служение, на основание чл. 82, ал. 3 от Устава на БПЦ-БП, считано от 11. 06. 2013 г.

На същото заседание Св. Синод назначи Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий за наместник на овакантения епархийски престол на Западно- и Средноевропейската епархия и му възложи подготовката и провеждането на епархийски избор.

Впоследствие Св. Синод на заседание в пълен състав, състояло се на 24. 09. 2013 г., прот. №26, изготви и представи каталог с достоизбираемите кандидати за митрополитския престол и насрочи дата за епархийски избор, който да бъде проведен на 20. 10. 2013 г. в гр. Берлин.

Съгласно Устава на БПЦ-БП Епархийският избирателен събор, проведен на определената дата, избра от навременно представения каталог двама кандидати: Негово Преосвещенство Константийския епископ Антоний с 48 гласа и

Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Яков с 35 гласа.

В заседание на 26. 10. 2013 г., протокол № 28, Св. Синод в Пълен състав изслуша доклада на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, с приложени протоколи и изборни книжа и изложението на Западно- и Средноевропейския епархийски избирателен събор и се произнесе, че изборът е преминал съгласно разпоредбите на Устава на БПЦ-БП и Устава на Западно- и Средноевропейска епархия. Няма постъпили жалби и възражения.

Св. Синод определи в тази неделя – 27. 10. 2013 г., по установена традиция, в синодалния параклис „Св. Цар Борис“, след светата богослужба, да бъде проведен и Каноническият избор, чрез гласовете на всички членове на Св. Синод в пълния му състав.

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на Св. Дух, с добра съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем канонически митрополит на Западно- и Средноевропейския епархийски престол.

На добър час!“

Снимка: Атанас Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »