ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден в село Вехтово, Варненска и Великопреславска епархия

26 октомври 2013 09:35, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Димитровден в село Вехтово, Варненска и Великопреславска епархия

На 26 октомври 2013 г. (събота) - Димитровден - храмът в село Вехтово, Шуменска духовна околия, отбеляза тържествено храмовия си празник. Вехтово е село в Североизточна България и се намира на 18 км от град Шумен.

Храмът носи името на св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец. От месец февруари 2011 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил за председател на храма и църковното настоятелство бе назначен свещеник Васил Димитров Василев. Църковното настоятелство при храма и председателят му организираха събитието. Събраха се около 50 човека, жители и гости на с. Вехтово.

След богослужението и петохлебието беше отслужен празничен водосвет и осветен общоселският корбан.

В празничното си слово енорийският свещеник разказа на християните за живота на великомъченика: "Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му бил управител на града и имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните, но вместо това той ги покровителствал. Езическият римски император на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба. Отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година".

Православните християни от с. Вехтово, Шуменско, са решени да построят с Божията помощ нов храм в селото. Инициативата е на църковното настоятелство при храм “Св. великомъченик Димитър”.

Към момента жителите християни ползват стара сграда, която е пригодена за храм, но не е строена като такъв и не задоволява молитвените нужди на местните християни. По действащия подробен устройствен план на с. Вехтово за църква е отреден парцел с площ 798 кв. метра. Теренът вече е собственост на църковното настоятелство.

Това, което не достига на жителите на селото за построяването на храма, са паричните средства. Църковното настоятелство е открило банкова сметка с надеждата, че православни християни, граждани, фирми и организации при възможност могат да направят своето парично дарение за изграждането на храма.

Сметката е:

IBAN: BG58STSA93000021103918,

BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”,

Православен храм “Свети великомъченик Димитър”.

ЗА МНОГО ГОДИНИ, ЗДРАВИ И МИРНИ, НА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА С. ВЕХТОВО!

Свещ. Васил Василев

 

 

Снимки

Димитровден в село Вехтово, Варненска и Великопреславска епархияДимитровден в село Вехтово, Варненска и Великопреславска епархия
« предишна новинаследваща новина »